Великденски курабийки с лимон

16/04/2019
Петя
отПетяПомощник Готвач128451532
"Легендата разказва, че по Великден и традиционните курабийки с лимон са по-вкусно от обикновено, затова веднага проверяваме дали е така"
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции30
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 834
  • Преглеждания за месеца171
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица. Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него сода, кипната в оцета амонячна сода, ванилията, настърганата кора от лимона и размекната мас.

Всичко се обърква много добре, правя го с ръце. Постепенно, на части, се прибавя брашното и се забърква средно твърдо нелепнещо (почти) тесто.

Лично аз го оставих да постои около 20 минути в хладилника, защото така се работи по-лесно с него.

През това време включих фурната да загрява.

От тестото се късат парчета и се оформят топки с желаната от вас големина.

Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.

Пекат се до порозовяване в умерена фурна на 180°C , като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата.

Курабиите могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.

Дали може да замените маста с олио ? ! - Да, може, със същото количество, но с мас са по-вкусни.

Не ги мажа с жълтък или вода, направо ги топя в захарта преди печенето и никога не ми е загаряла.

Вместо в захар великденските курабии може да се потопят в смлени орехи, но ние предпочитаме захаросаните - въпрос на вкус :)

Да ви е сладко! подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар