Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Курабийки»Великденски курабийки със сладко

Великденски курабийки със сладко

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Великденски курабийки със сладко
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
14/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
27
"Вкусни бабини курабии със сладко и поръска от орехи."

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 190 г
  • мас - 125 мл
  • брашно - 580 г
  • яйца - 2 бр
  • захар - 170 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • за овалване
  • смлени орехи - 60 г
  • захар - 2 с.л.
  • за пълнеж
  • мармалад - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Курабии с мас за любителите на ретро сладостите.

Първо си поставяме содата в киселото мляко, разбъркваме и оставяме на страна да се активира.

В дълбока купа си счукваме яйцата, добавяме захарта и си изсипваме шупналото мляко, към което си добавяме и амонячната сода.

Добавяме си и маста, разбъркваме добре и постепенно започваме да добавяме от пресятото брашно.

Когато тестото стане на топка в купата, го преместваме на плота и започваме да си го омесваме, докато поеме брашното.

Получава се много меко и леко лепкаво тесто.

Започваме да късаме малко парче от тестото, правим го на топче и го сплескваме.

По средата поставяме от мармалада или сладкото, сгъваме добре и си правим топчица.

В една купичка си поставяме орехите и захарта, размесваме ги добре и овалваме топчицата от горната страна.

Покриваме си тавата на фурната с хартия за печене и подреждаме готовите великденски курабии със сладко.

Включваме фурната да се загрява на 180 градуса на горен и долен реотан.

Поставяме във фурната и печем до готовност курабиите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: