Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкав великденски козунак със стафиди

Пухкав великденски козунак със стафиди

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Пухкав великденски козунак със стафиди1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
190 мин.
Порции
2 бр.
"Не се чудете какъв козунак да умесите за този Великден - ние открихме перфектната рецепта и ви я показваме точно тук"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 - 1.2 кг
  • яйца - 6 яйца
  • прясно мляко - 250 мл
  • стафиди - 100 г
  • ванилия - 4 пакетче ванилия
  • захар - 250 - 300 г
  • масло - 200 г
  • мая - 1.5 пак. суха мая или 2 кубчета прясна мая
  • лимони - кората и сока от 1 лимон
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-важното условие за приготвянето на пухкав козунак е всички продукти да са затоплени поне до стайна температура, в.ч. и яйцата и брашното да е пресято - най-добре два пъти. Отделете 1 яйце и 2 с.л. мляко за намазване.

В подходящ съд сипете пресятото брашно, ванилията и ситно настърганата лимонова кора и хубаво ги объркайте.

Разбийте до побеляване яйцата и ги смесете с млякото, в което сте разтворили захарта и маята. Направете кладенче в брашното и налейте яйчено-млечната смес като добавите към нея и половината масло, разтопено на стайна температура.

Замесете меко тесто. Ако яйцата са по големи може да се наложи да добавите още малко брашно.

Накиснете стафидите в сока от лимона.

Така полученото тесто го разточете на лист с дебелина около 1 сантиметър и го намажете с масло. Сгънете на го на две, с намазнената част и отново го намажете с масло.

Повторете отново и отново. След това, вместо да го месите, го удряйте в кухненския плот. Трябва да го ударите поне 100 пъти.

Нарежете го на ивици и го оплетете в желаната форма. Получават се два козунака. Поставете ги в намазнени съдове за печене. После ги оставете във фурната на не повече от 40 градуса, за да втасат бързо.

Пригответе смес за намазване от жълтъка от последното яйце, 2 с.л. прясно мляко и малко захар и стафидите.

Поръсете ги отгоре със захар и допечете козунаците на фурна без вентилатор, отгоре и отдолу почти до готовност. По желание може да пуснете вентилатора за 7-10 минути към края, за да добият съвършен външен вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
42
32
20
10
Дай твоята оценка: