Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунак с локум и стафиди

Великденски козунак с локум и стафиди

Великденски козунак с локум и стафиди
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
24/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Друго си е домашният козунак, особено ако е приготвен по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • мая - 42 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 200 г
  • стевия - 9 таблетки на прах подсладител
  • лимонова есенция
  • ванилия - 1 пакет
  • краве масло - 50 г
  • мас - 50 г разтопена
  • брашно - 900 г
  • локум - 5 кубчета
  • стафиди - 2 с.л.
  • за намазване
  • вода - 50 мл
  • мед - 1 ч.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко се натрошава маята, добавя се 1 с.л. от захарта и 2 с.л. брашно, да стане кашичка, и оставяте да бухне.

Пресявате брашно в купа и в средата сипвате разбити с телена бъркалка яйца и захар. Отделете преди това един жълтък за намазване отгоре.

Сипете в топлото прясно и стрити на прах таблетки стевия, защото нямах течна.

С останалите продукти се замесва козуначено тесто и оставяте да втаса 1-2 часа.

Разделете на топки, оформете на фитили и сплескайте да се получи лента.

Наредете парчета цветен локум и стафиди.

Навива се руло и се усуква. Три фитила се сплитат на плитка и поставяте във форма за кекс.

Оставете за 30 минути на топло във фурната да бухне и намажете отгоре с разбит жълтък с малко прясно мляко.

Набодете парчета локум и стафиди. Печете в загрята фурна 180°C до готовност за 35-40 минути е готово.

Извадете намажете с меден сироп и поръсете с кристална захар.

Меки, пухкави и вкусни великденски козунаци с локум и стафиди - не са прекалено сладки - точно по моя вкус!

Светли празници, бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Невероятно красив козунак!
28.04.2022 06:26