Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен Сладкиш»Великденски Бриош с пълнеж с Нутела

Великденски Бриош с пълнеж с Нутела

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Великденски Бриош с пълнеж с Нутела
Снимка: marcheva14
5 / 6
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"И докато всички си показват козунаците, вие замесете един Великеднски Бриош с пълнеж с Нутела - така ще блеснете"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • свежа мая - 15 г
  • брашно - 500 г (бяло, 00)
  • захар - 100 - 120 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 60 мл
  • сол - 1/4 ч.л.
  • цитрусови кори - от 1 лимон и 1 портокал
  • паста от ванилия - 1 ч.л.
  • филиран бадем - за поръска
  • цветна захар - за поръска
  • захар на перли - за поръска
  • нутела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса.

За този Великденски бриош с пълнеж с Нутела (Corona Pasquale al cioccolato) ви трябва кръгла форма с гладки стени добре намаслена и леко покрита с брашно около 26 диаметра.

В топлото мляко се прибавя маята и 1 ч.л. захар от общата, разбърква се и се оставя да се активира за около 15-20 мин.

В купа се изсипва брашното, останалата захар и активираната мая. Разбърква се с дървена лъжица, прибавя се яйцето, олиото, солта, ванилията и настърганите кори от цитруси. Разбърква се за кратко до образуването на грубо тесто и се изсипва върху набрашнен плот.

Измесва се до гладко и еластично тесто. Поставя се в леко намаслена купа, покрива се и козуначеното тесто се оставя да втаса за около 2 часа.

Втасалото тесто се изсипва върху работен плот, леко се премесва и се оформя дълго руло - около 70 см. С пръстите на ръката леко се сплесква, за да увеличи ширината си, като и леко се изтегля встрани.

С ч.л. се поставя по средата на рулото, без да се стига до крайните стени на тестото, плънката от Нутела, като лъжичките Нутела са една до друга. Може и да се намаже с помощта на шпатула. Не се пести Нутелата.

Захващат се крайните стени на тестото с пръсти и се залепят едно в друго, ако не е възможно заради набрашняването на тестото, леко преди това се минава посредством четка с малко прясно мляко, по-лесно ще се залепят.

Козуначеното руло се завърта напред-назад за да се изравни сгъвката.

Оформено и напълнено с Нутела шоколадовото руло се оформя като подкова. Увиват се фитилите един в друг, за се оформи обикновена козуначена плитка. Двата свободни края се промушват през халката, която е в горната част на подковата.

Така оформено тестото се поставя в дълбока форма. Оставя се да втаса, докато изпълни формата.

Преди да се пече, Бриошът се намазва с жълтък разбит с 1 с.л. прясно мляко и се поръсва със захар на перли, като се редува с цветна захар и филиран бадем.

Козуначеният сладкиш се пече на 175 градуса за около 30 мин.

Източник: Tutti a tavola

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: