Великденски козунаци

Храна за ДушатаХрана за ДушатаДарт Вейдър384111
22/04/2019
"Козунаците са вкусни по всяко време на годината, а за Великден са повече от задължителни "
Приготвяне240 мин.
Готвене45 мин.
Общо285 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 348
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • За тестото
  • жива мая - 42 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 6 бр
  • захар - 200 г
  • шушулка ванилия - 1 бр.
  • лимони - 2 бр.
  • масло - 125 г
  • олио - 20 мл
  • брашно - 1 кг.
  • сол - 1 ч.л.
  • За гарниране
  • сушени вишни - 100 г /или други сушени плодове/
  • коняк - 100 мл
  • шипков мармалад - 300 г
  • орехи - 100 г
  • бадеми - 100 г белени
  • захар - 50 г /за поръсване/
  • яйца - 2 бр. /за намазване/
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Загрейте леко прясното мляко и го сипете в дълбок съд. Добавете супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Натрошете кубче жива мая и размесете с пръсти.

Покрийте съда с кърпа и оставете настрана маята да втаса за 10-15 минути.

През това време разбийте яйцата със захарта. Отделете семенцата на шушулката ванилия и прибавете в сместа. Настържете кората на два лимона на фино ренде и добавете и нея към яйцата.

Сипете яйчената смес в купата с маята и разбъркайте. Разтопете маслото и олиото в касерола, охладете леко мазнината и я добавете към сместа за козунаците.

Сипете чаена лъжичка сол в брашното и започнете да го добавяте поетапно към мократа смес. Замесете меко тесто, покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло за около час.

Накиснете сушени вишни или други плодове в коняк. Разделете втасалото тесто на две равни части.

Оформете едната част на плитка, като добавите ароматните сушени плодове в коняк, а другата част на руло с шипков мармалад и начукани орехи.

Поставете оформените козунаци в тавички, намажете с разбито яйце, поръсете със захар и украсете с белени бадеми и цели орехови ядки. Покрийте с кърпа и оставете козунаците да втасат повторно за още час.

Когато удвоят обема си, прехвърлете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за 40-45 минути в зависимост от формата и големината.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар