Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденски козунаци

Великденски козунаци

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Великденски козунаци
Снимка: Храна за Душата
4 / 21с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
285 мин.
Порции
10
"Козунаците са вкусни по всяко време на годината, а за Великден са повече от задължителни"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • жива мая - 42 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 6 бр
  • захар - 200 г
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • лимони - 2 бр.
  • масло - 125 г
  • олио - 20 мл
  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 ч.л.
  • За гарниране
  • сушени вишни - 100 г /или други сушени плодове/
  • коняк - 100 мл
  • шипков мармалад - 300 г
  • орехи - 100 г
  • бадеми - 100 г белени
  • захар - 50 г /за поръсване/
  • яйца - 2 бр. /за намазване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте леко прясното мляко и го сипете в дълбок съд. Добавете супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Натрошете кубче жива мая и размесете с пръсти.

Покрийте съда с кърпа и оставете настрана маята да втаса за 10-15 минути.

През това време разбийте яйцата със захарта. Отделете семенцата на шушулката ванилия и прибавете в сместа. Настържете кората на два лимона на фино ренде и добавете и нея към яйцата.

Сипете яйчената смес в купата с маята и разбъркайте. Разтопете маслото и олиото в касерола, охладете леко мазнината и я добавете към сместа за козунаците.

Сипете чаена лъжичка сол в брашното и започнете да го добавяте поетапно към мократа смес. Замесете меко тесто, покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло за около час.

Накиснете сушени вишни или други плодове в коняк. Разделете втасалото тесто на две равни части.

Оформете едната част на плитка, като добавите ароматните сушени плодове в коняк, а другата част на руло с шипков мармалад и начукани орехи.

Поставете оформените козунаци в тавички, намажете с разбито яйце, поръсете със захар и украсете с белени бадеми и цели орехови ядки. Покрийте с кърпа и оставете козунаците да втасат повторно за още час.

Когато удвоят обема си, прехвърлете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за 40-45 минути в зависимост от формата и големината.

Великденските козунаци са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: