Козуначени гевреци със сметана

Албена АсеноваАлбена АсеноваМастър Шеф68476121616
21/04/2019
"Козунаци всеки може да замеси, ама опитвали ли сте да приготвите сочни гевречета със сметана - страхотни са "
Приготвяне60 мин.
Готвене20 мин.
Общо80 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо306
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в купа заедно със затопленото мляко, лъжица захар и лъжица брашно. Оставя се на топло за десетина минути докато шупне.

Двете яйца и един белтък се разбиват с останалата захар. Добавят се ванилията, ромът, кората на лимона и заквасената сметана.

След кратко разбиване се прибавя шупналата мая. Брашното се пресява и лъжица по лъжица, като се редува с разтопеното краве масло. Замесва се средно твърдо тесто, оформя се на топка, оставя да втаса в намаслена купа и се покрива с памучна кърпа.

Оставя се на топло, докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на 10 еднакви по големина топки. Всяка една топка се усуква и оформя на дълъг фитил.

Фитилите се усукват два по два и оформят като геврек. Редят се в тава постлана с хартия за печене на разстояние един от друг и се оставят за около 15 минути покрити с кърпа да втасат отново.

Втасалите козуначени гевреци се намазват с останалия жълтък и се поръсват с кристална захар.

Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар