Начин на приготвяне
Може да се работи с миксер. Плоска тава, покрита с хартия за печене. Фурна - 180 градуса. Пече се за около 20 мин.
Ако се работи със свежа мая е необходимо предварително да се захрани с 1 ч. л. захар и 1/2 с.л. брашно и малко топло прясно мляко. Оставя се да втаса. Ако се работи със суха мая не е необходима предварителна ферментация.
В пресятото брашно, солта, разбитото яйце, киселото мляко, разтопеното масло и маята се замесва тесто. Оставя се да втаса и да удвои обема си в намаслена купа с малко зехтин/олио и завито със свежо фолио на стайна температура.
Втасалото тесто се дели на 12 равни топки и от всяка топка се прави фитил - не много тънък. Взимат се два фитила и се усукват един в друг и краищата им се съединяват в кръг. Редят се върху хартия за печене и се оставят за 20 мин отново да втасат.
Гевреците се намазват с яйце, посипват се със сусам и едра сол. Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване.
Солените гевреци са готови.
Източник: Солени Великденски гевреци на Ваня Джорджевич
Забележка: Тези гевреци по принцип се правят по времето на Великден, като в средата на всеки се слага по едно сурово яйце и така се пекат. Тъй като са много приятни аз ги правя и през годината, но ги пека без яйце, разбира се.
Работила съм с миксер, като съм сложила всички продукти заедно и разбивах тестото докато се отлепи от купата. Тестото трябва да е меко, приятно на пипане и еластично. Когато се работи втасалото тесто плота не се набрашнява, за да не изсъхва тестото, то е намаслено от купата за втасване.
Ползвала съм едра сол за бретцели. Тестото преди да го размеря на 12 топки го премерих на кантар и беше около 1048 г и се дели на 12 и топките тесто са около 88 г едната.