Начин на приготвяне
Отстранете дръжките и твърдите жилки на пресния лапад и го нарежете на едро. Загрейте масло и олио в дълбок съд и сотирайте лапада до омекване. Нарежете на ситно пресния лук и прибавете. Посолете и гответе за още минута-две.
Разбийте в купа яйцата и добавете киселото мляко и содата за хляб. Натрошете кравето сирене в купата и разбъркайте.
Охладете леко задушените лапад и прибавете към плънката от яйца и сирене.
Извадете корите за баница и поставете една върху плота. Намажете с малко олио или разтопено масло и слепете с втора кора.
Сложете от плънката и навийте на руло.
Поставете в тавата и повторете с останалите кори като оформяте витата баница.
Залейте баницата с половин чаена чаша прясно мляко и прехвърлете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25-30 минути.
Витата баница с лапад и сирене е готова.