Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен сладкиш»Козунак с крем сирене Филаделфия и глазура

Козунак с крем сирене Филаделфия и глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козунак с крем сирене Филаделфия и глазура
Снимка: marcheva14
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Празничен козунак с разкошна плънка и добро настроение - подарете си един незабравим и най-вече вкусен ден"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • яйца - 3 бр + 1 жълтък
  • белтък - 1 бр. за разбиване
  • захар - 200 г, кристал
  • крема сирене - 100 г Филаделфия
  • заквасена сметана - 100 г
  • масло - 60 г, разтопено
  • зехтин - 40 мл
  • лимонов сок - 1/2 с.л.
  • ванилия, екстракт - 1 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • брашно - 300 г, бяло обикновено
  • брашно манитоба - 430 - 450 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • суха мая - 10 г, бързодействаща
  • Плънка
  • лешници - 100 г сурови, счукани
  • орехи - 100 сукани
  • захар - 4 с.л., кристал
  • какао - 2 с.л. с връх
  • ром - 1 с.л.
  • стафиди - около 2 шепи
  • краве масло - 40 г полуразтопено
  • Глазура
  • белтък - 1 бр.
  • крема сирене - 175 г филаделфия
  • бял шоколад - 100 г
  • сметана - 200 мл 30%
  • Декорация
  • настърган шоколад
  • захарни перли
  • захарни цветя - или други
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса;

Две дълбоки хартиени форми за козунаци или дълбоки съдове за печене, добре намаслени и леко покрити с брашно. Хартиените не е необходимо да се намасляват и покриват с брашно.

Стафидите се заливат с ром от предната вечер. След това се отцеждат и подсушават. Оставят се настрана до ползването им.

Стартира се маята в малка купа с 1-2 с.л сметана, 1 ч.л. захар и брашно. Разбърква се и се оставя да се активира.

В голяма купа се слагат сухите продукти за тестото, след това течните и активираната се мая. Измесва се за 15-20 мин. Оформя се на топка, слага се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.3-2 часа, докато тестото изпълни купата.

В галерията от снимки ще покажа перфектно измесено тесто, а как се познава това - когато се натисне с пръст и връщането му е почти веднага. На едно място тестото е натиснато и докато се опитвах да го хвана в кадър, то отново се издигна, точно така се прави проверка на всяко едно козуначено тесто.

Втасалото тесто се изсипва върху намаслен плот много леко се премесва, колкото да излезе въздухът, и се дели на 4 равни части, като всяка се дели на още три части.

Всяка от частите се разтегля на ръка по посока на жилките на тестото на правоъгълник около 30/35 см и се намазва с плънка по избор. Ползвала съм посочената плънка по рецептата. По избор може да не се ползва тази плънка или да се посипе с кафява захар, ядки стафиди, кандирани плодове.

Навива се на руло, като се прищипват краищата на тестото, за да не се развие при печенето. Рулата леко се изтеглят, като междувременно се усукват на фитили и се сплитат.

Прехвърлят се във формата и се оставят отново да втасат за 30/40 мин. Втасалите козунаци се намазват с разбития на сняг белтък.

Пече се на 160 градуса за около 45-50 мин при вертикални форми или при хоризонтални - 35-40 или до суха клечка, поставена в средата на тестото.

Изваждат се от фурната и се охлаждат за 30 мин, след това се изваждат и от формите и се поставят върху решетка да се охладят напълно.

Глазура

На водна баня се разтопява белият шоколад.

Крем сиренето се разбива до крем с миксер. Прибавя се шоколадът при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера до гладък крем.

Разбива се охладената сметана до меки върхове и се прибавя на порции към крема, като се разбърква само с шпатула от долу нагоре, до пълното ѝ усвояване.

Глазурата се намазва с шпатула върху козунаците и се разнася, докато се поразтече отстрани, може да се ползва пош с накрайник.

Поръсва се с едро настърган шоколад всеки от козунаците, като гнездо на птица и се декорира с цветни перли, цветна захар, шоколадови яйца по избор.

Плънка

Двата вида ядки се смилат на по-едро в блендер. Изваждат се в купа, прибавя се захарта, какаото, разбърква се, следва ром, стафидите и полуразтопеното масло. Хубаво се разбърква. Плънката се намазва щедро върху цялото тесто без 2 см отстрани.

Козунакът с крем сирене Филаделфия и глазура е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: