Неделен хляб

29/04/2019
"Богат ароматен хляб за неделната трапеза на всяко семейство - да ви е вкусно "
Приготвяне12 мин.
Готвене30 мин.
Общо42 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо373
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • вода - 270 мл
  • мая - 20 г. жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В неделните дни често обичаме да се отдаваме на почивка и да намалим до минимум своите домакински задължения, за да имаме повече време за себе си.

Ако искате да имате страхотен хляб на неделната трапеза, без това да отнема прекалено много от времето ви, възползвайте се от тази рецепта.

Пресейте брашното в голяма купа и в средата направете кладенче, в което сипете леко затоплената вода. В нея натрошете маята и разтворете лъжичката захар. Покрийте съда с кърпа и изчакайте 8-10 минути, за да шупне.

През това време загрейте на умерен огън олиото, това ще допринесе за по- бързото втасване на хляба и за по-добрата му текстура.

Когато маята шупне, започнете да добаяяте към нея от брашното отстрани, докато не го поеме всичкото. След това на тънка струйка и на 2 пъти сипете и топлото, но не горещо олио, сипете и солта и месете до постигане на гладкост и еластичност.

Обикновено 3-4 минути са достатъчни. Ако е нужно, ръсвайте брашно допълнително, колкото е нужно, за да не ви лепне по пръстите.

Омесеното тесто оставете оформено в намазнена тавичка да удвои обема си във фурна, загрята до 45 градуса за около 30 минути, след това увеличете фурната до 200 градуса, без да изваждате хляба и без да отваряте вратичката. Това е технология за по-бързо приготвяне на хляб и е доста практична.

След около 25 до 30 минути би трябвало да имате готов хляб с хрупкава коричка и много приятен захар.

Оставете неделния хляб да изстине върху решетка и поднесете на своята трапеза.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар