Цветни великденски сладки

28/04/2019
"Защото на Великден не само яйцата са цветни - сладките също "
Приготвяне20 мин.
Готвене12 мин.
Общо32 мин.
Порции25
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо329
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • брашно - 225 г + за поръсване на плота
  • захар - 90 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 110 г на стайна температура
  • ванилия - 1 ч.л. течен екстракт
  • лимони - 1/2 жълтата част на кората
  • белтъци - 1/2 за намазване
  • захарни перли - цветни, за поръсване (по желание)
  • сладкарска боя - червена, жълта, зелена и синя
  • бакпулвер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разбийте мекото масло и захарта на кремче. Чукнете и яйцето и продължете разбиването до постигане на хомогенност.

2. Сипете брашното и бакпулвера, предварително пресяти, ванилията и фино настъргана лимонова кора.

3. Замесете маслено тесто, към което добавяйте по малко брашно, ако е нужно докато стане достатъчно твърдо и лесно за манипулиране.

4. Разделете тестото на 4 части и всяка оцветете със различен цвят сладкарска боя. Месете отделните цветни теста до хубаво разнасяне на боята и равномерно оцветяване.

5. Ако тестото е омекнало, може да приберете в хладилник, завито в стреч фолио за 10-20 минути, за да стегне.

6. Разточете на набрашнен плот 4-те цвята тесто и изрежете великденски формички, подреждайте ги на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. Намажете всяка сладка с леко разбит белтък и поръсете с разноцветни захарни перли използвайки въображението си. Ще ви излязат 2-3 тави, в зависимост от разстоянието, което сте оставяли между бисквитките.

7. Изпечете великденските сладки в загрята на 180 градуса фурна за 10-12 минути. Не прекалявайте с печенето, за да не се промени цвета.

8. След изваждане от фурната оставете цветни великденски сладки да изстинат и тогава прехвърлете в подходящ за поднасяне съд.

Да ви е сладко и Хубав, цветен празник!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар