Начин на приготвяне
Едни от най-любимите ми мамини великденски сладки от детството.
В купа подходяща за месене на тесто чукваме двете яйца и разбиваме заедно със захарта.
В отделна купичка угасяваме хлебната и амонячната сода с няколко капки оцет и добавяме при яйчената смес.
Прибавяме олиото, разтопената мас и ванилията.
Разбъркваме хубаво с лъжица и добавяме 1/2 количество от брашното.
Постепенно добавяме брашно, докато се получи средно твърдо тесто.
Доизмесваме на ръка.
Върху плота поръсваме кристална захар вместо брашно и слагаме тестото.
Разточваме с точилката до дебелина на листа 0.4 см. През цялото време на точене се добавя захар.
С малка чашка се изрязват кръгчета. Всяко от тях се сгъва на половина и после пак на още една половинка.
Топваме приготвените сладки в кристална захар и подреждаме в намазнена тава всички сладки.
От посоченото количество на съставките излизат 3 тави великденски сладки.
Мамините великденски сладки с амонячна сода се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко порозовяване.
Да ви е сладко!