Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкави Великденски козунаци на конци

Пухкави Великденски козунаци на конци

Пухкави Великденски козунаци на конци
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
3
"Най-пухкавите козунаци ще бъдат на вашата трапеза"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 210 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 1 ч.ч. + олио
  • лимони - 1 бр. (кората)
  • сол - 2 щипки
  • ракия - 1 с.л
  • течен подсладител - 2 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • лимонова есенция - 1 ч.л. или ромова
  • суха мая - 7 г.
  • брашно - 850 - 900 г
  • орехи - 1 к.ч.
  • филирани бадеми - 3 с.л.
  • локум - 2 кутийки
  • стафиди - 1 пакетче
  • портокалови корички - 2 с.л. лимонови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с 1 с.л захар, малко топло мляко и брашно.

Разбийте яйцата със захарта и останалото мляко, добавете лимоновите корички и есенцията. Пресейте брашното, поръсете щипка сол и стопете маслото, смесете със олиото.

Замесете много меко тесто, маслото и олиото ги добавяйте лъжица по лъжица, разпъвайте и удряйте в плота - така, докато поеме всичката мазнина.

Оставете тестото да втаса, след което на намаслен плот разделете на топки и от всяка оформете фитили, леко разпънете по дължина и сложете парченца локум, накиснатите стафиди и портокалови корички. Ако обичате ядки в козунака, сложете и орехи, ние ги обичаме отгоре на козунака.

Усучете фитилите и оплетете плитки и просто усучете по 2 фитила. Сложете ги във форми и оставете да втасат, след което намажете с разбит жълтък, поръсете със ядките и захарта.

Печете великденските козунаци на конци в загрята фурна на 170 градуса за около 30-35 минути.

Вижте също как се прави козунак без месене или научете как се сплита козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: