Начин на приготвяне
Активирайте маята с 1 с.л захар, малко топло мляко и брашно.
Разбийте яйцата със захарта и останалото мляко, добавете лимоновите корички и есенцията. Пресейте брашното, поръсете щипка сол и стопете маслото, смесете със олиото.
Замесете много меко тесто, маслото и олиото ги добавяйте лъжица по лъжица, разпъвайте и удряйте в плота - така, докато поеме всичката мазнина.
Оставете тестото да втаса, след което на намаслен плот разделете на топки и от всяка оформете фитили, леко разпънете по дължина и сложете парченца локум, накиснатите стафиди и портокалови корички. Ако обичате ядки в козунака, сложете и орехи, ние ги обичаме отгоре на козунака.
Усучете фитилите и оплетете плитки и просто усучете по 2 фитила. Сложете ги във форми и оставете да втасат, след което намажете с разбит жълтък, поръсете със ядките и захарта.
Печете великденските козунаци на конци в загрята фурна на 170 градуса за около 30-35 минути.
Вижте също как се прави козунак без месене или научете как се сплита козунак.