Печено агнешко книжен кебап

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
30/04/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене240 мин.
Общо260 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо450
  • Преглеждания за месеца35
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме добре агнешкото месо с кухненска хартия. Поставяме го върху дъската и го пробождаме на няколко места с острието на ножа.

Приготвяме марината, като поставяме в хаванче обелените скилидки чесън, листата на розмарина, листа джоджен, нарязаната люта чушка (по желание), червения пипер, черния пипер и солта. Стриваме добре на паста, като прибавяме на струйка малко зехтин.

Половината от маринатата я смесваме с маслото и я поставяме в камерата на хладилника за кратко, за да стегне.

Останалата стрита паста смесваме със 120 мл. от бялото вино. Изсипваме маринатата върху месото и започваме я да втриваме добре, като масажираме месото от двете му страни.

Ароматното масло изваждаме от фризера и го нарязваме на кубчета. С пръсти го шпиковаме във всички прорези на плешката. Останалата част втриваме в месото. Така при запичането маслото ще попие в месото и ще образува вкусна и ароматна хрупкава коричка.

Увиваме плешката със стреч фолио от всички страни и я поставяме за едно денонощие в хладилник.

Поставяме агнешкото месо в книжен плик. Прибавяме останалата ½ от виното- около 60 мл. и 50 мл. вода.

На дъното на тавата поставям решетка (от грил скаричката), върху която поставям плика с месото.

В тавата доливам вода, което количество не докосва книжния плик. Покривам плътно с лист алуминиево фолио.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 3 часа.

Откриваме фолиото и правим прорез на книжния плик от горната страна. Обливаме месото със сосовете от запичането. Наливаме още вода в тавата, ако се е изпарила.

Запичаме агнешкото месо за още 1 час.

От клонките розмарин привързваме на снопче, което използваме като четка.

През 10-15 минути по време на печенето намазваме месото със соса.

Изваждаме го от фурната и го оставяме за 20 минути да почине. Нарязваме го на порции и го гарнираме с агнешка дроб сарма.

Сосът от запичането редуцирайте в касерола с малко бяло вино. След като алкохолът се изпари, сгъстете с пшеничено нишесте.

Залейте празничното печено агнешко месо.

Съвет: Ако не можете да се снабдите с голям книжен плик, след мариноването нарежете месото на две-три порции. Поставете го в отделни пликове и печете по описания начин.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар