Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Козуначени гевречета с маково семе

Козуначени гевречета с маково семе

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Не знаете какво са наистина вкусни гевречета, докато не опитате тези гевречета с маково семе"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 220 мл
  • захар - 130 г
  • мая - 10 г /суха/
  • масло - 70 г
  • олио - 30 мл
  • сол - 1 - 2 щипки
  • ванилия - 2 прахчета
  • още
  • жълтъци - 1 бр за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 500 г от брашното заедно със сухата мая в дълбока купа.

Разбийте яйцата и белтъка заедно със захарта с вилица или с тел и ги прибавете към брашното. Прибавете затопленото мляко, а после щипка сол и ванилията.

Разтопете маслото, но да не е горещо, като по малко прибавяйте към сместа, обирайки постепенно от брашното, като разбърквате сместа с пръсти в една посока.

Замесете меко тесто, прехвърлете го на плота и го доомесете до гладко, като прибавяте по малко на етапи от останалото брашно и по малко от олиото, докато спре да лепне.

Сложете тестото в купа намазана с олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса около 50-60 минути, докато тестото удвои обема си.

Премесете втасалото тесто върху плота намазан с олио и след това го разделете на две части. Всяка част разделете на 6 части или общо 12 части, които оформете като топчета, без да ги валяте в длани, а просто разтегляйте с пръсти и подпъхвайте отдолу от тестото до образуване на хубаво топче..

Всяко топче разтеглете като дълъг фитил 30-40 см. Завържете фитила, а стърчащите два края пресучете като въже и оформете като геврече.

Подреждат се върху хартия за печене. Аз ги сложих в голямата тава 9 броя.

ЗАБЕЛЕЖКА: Останаха ми три топчета. Тях ги сложих в 3 формички за мъфини. Всяко топче разделих по на 3 малки топченца с големина на малък орех.

Във всяко малко топче сложих по едно кубче шоколад за готвене. Така оформени, сложих в една мъфинова чашка по три топчета едно до друго.

Мъфиновите чашки поставих измежду гевреците, за да изпека всичко заедно.

Покрити с фолио, отново се изчакват да втасат за около 30-40 минути.

Намажете гевречетата с жълтък, размесен с лъжица прясно мляко. Отгоре поръсете с кристална захар и маково семе. Изпечете козуначените гевречета в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване за 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: