Начин на приготвяне
Белият дроб и сърцето се измиват добре. Слагат се в тенджера и се заливат с вода.
Посолява се. Оставят се да се сварят, като се отстранява пяната. Зеленият лук се почиства и измива. Нарязва се. Джодженът и магданозът се измиват и нарязват на ситно. След като се сварят дреболиите се нарязват на ситно.
Бульонът от дреболиите се прецежда и изсипва направо в тавата, в която ще се готви дроб сармата.
В тиган се слага олио да загрее. Добавят се дреболиите да се запържат. Добавя се лука да се запържи. Добавя се и оризът да се запържи.
Овкусява се с останалите зелени подправки и черен пипер. Овкусява се със сол, като трябва да се съобрази, че и в бульона от дреболиите има сол.
Оризът се изсипва в тавата с бульона. Добавя се още вода ако е необходимо. Разбърква се и се слага да се пече.
За заливката: В купа се чукват яйцата. Добавят се киселото мляко, содата и брашното. Овкусява се със сол. Разбива се.
Малко преди дроб сармата да се изкара от фурната се залива със заливката. Връща се отново във фурната да запичането й.
Готовата дроб сарма се сервира с лъжица кисело мляко.
Дроб Сармата с пресни подправки е готова.