Начин на приготвяне
Всички продукти се слагат в хлебопекарната (без пълнежа) - на програма месене. След като е готово тестото се разточва на правоъгълник на тънко /4 мм/.
Разточеното тесто се поръсва обилно с касис и се завива на руло, което се разделя на две и се сплита на плитка.
Оформеният козунак се поставя във форма за печене, намазана с краве масло или поставена хартия, и се оставя да втаса.
Вече втасалият козунак се намазва с разбития жълтък, смесен с малко олио и 2-3 капки прясно мляко, и се поръсва със ванилова захар.
Пече се в предварително загрята фурна, на 160 градуса за 30 минути или до готовност.
Оставя се за кратко да се охлади върху решетка, след което се вади от формата.
Ако искаш да приготвиш наистина сполучлив козунак, опитай и тези изпитани рецепти за козунак като този козунак на конци или нашия козунак без месене.