Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лешников шифон с шоколад

Лешников шифон с шоколад

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лешников шифон с шоколад
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Много лесно е да скъсате с всякакви диети завинаги - просто пригответе Лешников шифон с шоколад и ... готово"

Необходими Продукти

  • лешници - 100 г
  • брашно - 300 г, бяло 00
  • захар - 200 г
  • вода - 200 мл хладка
  • зехтин - 125 мл
  • яйца - 6 бр., разделени
  • кремотартар - 8 г
  • бакпулвер - 1 пакетче - 10 г
  • лешници - нарязани
  • шоколад - за поливка (Нутела)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 150 градуса;

Дълбока форма около 26-28 см с коминче по средата и гладки стени, добре намаслена и леко поръсена с брашно и покрита с хартия за печене.

В блендер се смилат 100 г лешници, не е необходимо да са смлени до брашно. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и смлените лешници. Разбърква се с телена бъркалка.

Добавя се водата при разбъркване, следва зехтинът, разбива се и се прибавят жълтъците един по един, като след всеки добре се разбива на ниска скорост на миксера, докато се приемат.

Белтъците се разбиват с кремотартара до плътен сняг. Прибавят се към основното тесто на порции и се разбърква с шпатула.

Пече се на 150 градуса за около 60 мин.

Изважда се от фурната, охлажда се за 15 минути във формата и след това се охлажда напълно върху решетка.

Залива се само отгоре с разтопен шоколад и се посипва щедро с начукани лешници.

Източник: Fatto in casa da Benedetta

Лесен и бърз кекс, подходяща за всеки случай.

Шифонът по принцип е от американски произход, но с годините трайно е навлязъл в Европа. Отличава се с височина, мека и деликатна структура.

Покритието от шоколад придава допълнителен фин вкус.

Лешниковият шифон с шоколад е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: