Начин на приготвяне
Фурна - 150 градуса;
Дълбока форма около 26-28 см с коминче по средата и гладки стени, добре намаслена и леко поръсена с брашно и покрита с хартия за печене.
В блендер се смилат 100 г лешници, не е необходимо да са смлени до брашно. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера и смлените лешници. Разбърква се с телена бъркалка.
Добавя се водата при разбъркване, следва зехтинът, разбива се и се прибавят жълтъците един по един, като след всеки добре се разбива на ниска скорост на миксера, докато се приемат.
Белтъците се разбиват с кремотартара до плътен сняг. Прибавят се към основното тесто на порции и се разбърква с шпатула.
Пече се на 150 градуса за около 60 мин.
Изважда се от фурната, охлажда се за 15 минути във формата и след това се охлажда напълно върху решетка.
Залива се само отгоре с разтопен шоколад и се посипва щедро с начукани лешници.
Източник: Fatto in casa da Benedetta
Лесен и бърз кекс, подходяща за всеки случай.
Шифонът по принцип е от американски произход, но с годините трайно е навлязъл в Европа. Отличава се с височина, мека и деликатна структура.
Покритието от шоколад придава допълнителен фин вкус.
Лешниковият шифон с шоколад е готов.