Начин на приготвяне
Нарязваме козунака на кубчета и го разпределяме по дъното на порционните чаши.
Приготвяме крема, като затоплим млякото на слаб котлон, без да завира.
Подслаждаме със захар и овкусяваме с щипка сол.
Поръсваме оризовия грис и варим до сгъстяваме. Ароматизираме с ванилията. Накрая прибавяме кубче масло и разбъркваме, докато то се разтопи.
Към козуначените кубчета прибавяме по една-две нарязани на половинка ягоди.
Заливаме с пудинга и украсяваме с шоколадова ягода и стръкчета маточина.
Ягодите, с които ще аранжираме десерта, потапяме в охладения ганаш и поставяме във фризера, за да стегнат.
Ако желаете да завършите декорацията с финес, измийте и подсушете ягодово листо.
Топнете четка за рисуване в шоколадовия ганаш и нанесете с равномерни движения по обратната страна на петурата.
Поставете листото в хладилната камера. След като шоколадът стегне, повторете още един път.
Извадете листото от фризера и внимателно го отделете от ганаша.
Поставете го до ягодата и прибавете стръкче маточина.
Съвет: Можете да подсилите вкуса със сладко от горски ягоди. Ако прибавите по лъжичка от него, коригирайте сладостта със захарта на вкус.
Ако ти се намира още козунак под ръка, опитай непременно и рецептите ни за крем карамел с козунак или тези вкусотии със стар козунак.