Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Пудинг»Ефирен десерт с козунак, ягоди и оризов пудинг

Ефирен десерт с козунак, ягоди и оризов пудинг

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Ефирен десерт с козунак, ягоди и оризов пудинг
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
06/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"И това ако не е десерт от висш пилотаж, не знаем кое би било"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л.
  • грис - 150 г
  • кафява захар - 6 - 7 с.л.
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • сол - щипка
  • масло - 1 с.л.
  • козунак - 3 - 4 филии, стар, нарязан на кубчета
  • ягоди
  • маточина - листенца
  • шоколадов ганаш - за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме козунака на кубчета и го разпределяме по дъното на порционните чаши.

Приготвяме крема, като затоплим млякото на слаб котлон, без да завира.

Подслаждаме със захар и овкусяваме с щипка сол.

Поръсваме оризовия грис и варим до сгъстяваме. Ароматизираме с ванилията. Накрая прибавяме кубче масло и разбъркваме, докато то се разтопи.

Към козуначените кубчета прибавяме по една-две нарязани на половинка ягоди.

Заливаме с пудинга и украсяваме с шоколадова ягода и стръкчета маточина.

Ягодите, с които ще аранжираме десерта, потапяме в охладения ганаш и поставяме във фризера, за да стегнат.

Ако желаете да завършите декорацията с финес, измийте и подсушете ягодово листо.

Топнете четка за рисуване в шоколадовия ганаш и нанесете с равномерни движения по обратната страна на петурата.

Поставете листото в хладилната камера. След като шоколадът стегне, повторете още един път.

Извадете листото от фризера и внимателно го отделете от ганаша.

Поставете го до ягодата и прибавете стръкче маточина.

Съвет: Можете да подсилите вкуса със сладко от горски ягоди. Ако прибавите по лъжичка от него, коригирайте сладостта със захарта на вкус.

Източник: Адаптирано от Христина Колева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: