Агнеси

ВикиВики
Новак
213
Агнеси2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Ама как така не знаете рецептата за сладкиш Агнеси? Вадете листи и химикалка и записвайте"

Необходими Продукти

  • за блата
  • белтъци - 4 бр.
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • орехи - 1 - 1 и 1/2 ч.ч. смлени
  • масло - 200 грама краве, меко
  • ванилия - 1 ампула
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 равна ч.л.
  • за глазура
  • жълтици - 4 жълтъка
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • ванилия
  • алкохол - 1 - 2 с.л. ром, коняк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол и добавете към края на разбиването им постепенно захарта.

Отделно смесете и разбъркайте заедно брашното, орехите, бакпулвера.

Постепенно добавяйте сухите съставки към белтъците и разбърквайте внимателно, като добавите и ванилията накрая.

Финално добавете мекото масло и отново добре разбийте. Прехвърлете сместа в правоъгълна тава, застлана с леко намазнена хартия за печене, като полученият блат не трябва да бъде дебел.

Изпечете блата в загряна на 180 градуса до готовност - за около 20-25 минути, но зависи от фурната.

За глазурата разбийте хубаво жълтъците с пудрата захар с ванилия и алкохола до получаване на гладък крем.

Полейте горещия блат с крема, който трябва да се разстели гладко сам. По желание може да залеете вече изстинали блат с крема и за запечете за 5 минути на 80 градуса, колкото да се засуши отгоре.

След като сладкишът напълно се охлади, нарежете го на правоъгълници и го поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
59
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Михал Холянов
Михал Холянов
Малко позабравен вкус, но се получи супер.
05.01.2019 20:59
ДОРА ХОЛЯНОВА
ДОРА ХОЛЯНОВА
Бях си изгубила моята рецепта и потърсих в сайта, за да си я припомня, направих Агнеса, но тук има много неточности по рецептата. Затова малко от тази рецепта, малко по мои спомени и се получи.
03.01.2019 20:19
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Станаха много вкусни,а крема е много ароматичен и разкошен
14.04.2016 16:21
Мария
Мария
Обожавам агнесите,от дете са ми любимите сладки.Наистина има някои неточности в рецептата.След като се опече тестото се намазва с глазурата и престоява 24 часа,за да може тя да се втвърди.Чак след това се нарязва на правоъгълници като бонбони.Това което е показано на снимката изглежда по-скоро като тънък кейк с течна глазура.
10.05.2013 15:52
1
1
Люси
Люси
Правя от години агнеси и рецептата не е много точна.Маслото не се стопява, а се оставя да омекне и се разбива с половин чаша пудра захар докато побелее, прибавят се орехите и ванилията и брашното. Белтъците се разбиват на сняг с една чаша пудра захар и се добавят бавно лъжица по лъжица, за да стане пухкав сладкиша ако се добави направо всичко, както е описано по горе ,въздуха ще излезе и ще стане тиклав сладкиша. Трябва да се уточни че маслото е 200 грама и орехите са две чаши , добавя се и по пакетче ванилия и към тестото и към глазурата. Пече се на 160 градуса и се слага във загрята фурна, а глазурата от жълтъците и половин чаша пудра захар и ванилия се слага когато поизстине слакиша и се суши в леко топла фурна не повече от 40 градуса.
10.05.2013 15:12
14
1