Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Картофи със сметанов сос и гъби

Картофи със сметанов сос и гъби

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Картофи със сметанов сос и гъби2 / 2
10/05/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • яйца - 1 жълтък
  • пармезан - 3 с.л.
  • магданоз - 3 с.л.
  • мащерка
  • див лук - ситно скълцан
  • брашно - 125 г
  • за соса
  • лук - 1 глава
  • масло - 1 с.л.
  • бяло вино - 5 с.л.
  • сметана - 200 мл
  • сол - на вкус
  • естрагон
  • копър
  • гъби - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварените и почистени картофи смачкайте на гладко пюре. Сложете 1/3 от картофите в купа, добавете жълтъка, пармезана, зелените подправки и хубаво объркайте.

След това се добавят останалите картофи и постепенно брашното при непрекъснато бъркане - трябва да се получи меко и лепкаво тесто. Бъркайте в продължение на 5 минути и добавете още брашно, ако е необходимо, за да стане гладко тестото.

Разделете тестото на 4 и всяка част оформете на салам с дебелина 2 см. Всеки салам се реже на парчета с дебелина 2.5 см. Парченцата се подреждат в подмазнена тава. Леко ги поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете да престоят.

За соса загрейте масло и запържете скълцания лук и гъби. Щом лукът стане стъклен, долейте виното, разбъркайте и варете на силен огън. Долейте сметаната и леко разбърквайте на котлона, докато се сгъсти. Овкусете със сол и пипер. Добавете ситно нарязаните зелени подправки.

Сварете поетапно картофените хапки в кипяща подсолена вода за по 2 минути или докато изплуват на повърхността. Разпределяйте готовите картофи в чинии и ги полейте със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
54
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

никнай
никнай
Всичко е много хубаво и знам че е вкусно но защо по дяволите си лепнал снимка на картофени кнедли в гъбен сос?
И защо по дяволите наричаш ястието "Картофи със сметанов сос и гъби" като нямаш картофи а тесто за кнедли което можеш спокойно да наречеш "картофени хапки" или ако ги посплескаш малко повече :картофени талери".
Пармезана го сложи в соса и махни мащерката,естрагона и копъра - мечият лук и магданоза са напълно достатъчни. Мало срамно за "Мастър Шеф"....

Въпреки всичко 5 точки от мен.
20.02.2016 01:08