Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса;
Плоска тава, покрита с хартия за печене.
Картофите се измиват с четка под течаща вода, не се обелват. Слагат се в дълбока тенджера с достатъчно вода на умерен котлон да се сварят, но без да се разпукват.
По време на варенето не се набождат с вилица, за да не се разпука кората им. Варят се около 20-25 мин, не трябва да са съвсем разварени. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят напълно.
През това време се почистват гъбите и се нарязват на дребни кубчета.
В тиган се разтопява и сгорещява маслото, прибавят се гъбите, посоляват се с малко сол, това спомага за извличане на водата им и се оставят да се задушават на умерена температура, докато останат само на мазнина.
Прибавя се силно наситнен лук, щипката мащерка и пресования чесън. Разбърква се за 2-3 минути, за да се овкуси гъбата и се добавя лъжицата брашно, разбърква се хубаво. Налива се сметаната и се оставя на умерен котлон, да се редуцира сместа - да не е течна.
Картофите заедно с кората се разрязват по дължина. Всяка половинка с остър нож внимателно, без да се стига до кората, се нарязва вътрешността ѝ на ромбоиди.
С лъжица се изгребва, да станат като картофени ладии. Сместа от картофите се смачква с вилица и се прибавя към сместа със сметаната, разбърква се хубаво и ако е необходимо, се добавя още малко сол. Добавянето на картофеното пюре ще допринесе да се усвои напълно мазнината от сместа.
Картофените ладии се подреждат в плоска тава, покрита с хартия, напълват се добре със сместа с гъбите, отгоре се заглаждат с вилицата.
Пече се на 200 градуса за 15 мин.
Изваждат се от фурната и върху всеки от пълнените картофи се посипва с няколко щипки настърган кашкавал.
Допича се отново за още 15 мин.
Пълнените картофи се изваждат, оставят се да се охладят за 10-15 минути и се сервират със зелена салата.
Пълнените картофи с гъби и сметана са готови.