Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Пълнени картофи с гъби и сметана

Пълнени картофи с гъби и сметана

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Пълнени картофи с гъби и сметана
Снимка: marcheva14
1 / 2
19/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Картофите с апетитна плънка са си предложение, на което просто не можете да откажете"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 големи, стари
  • печурки - 300 г гъби
  • лук - 1 бр. малка глава
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • сметана - 250 мл, 20%
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • чесън - 1 малка скилида
  • мащерка - 1 щипка суха
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

Картофите се измиват с четка под течаща вода, не се обелват. Слагат се в дълбока тенджера с достатъчно вода на умерен котлон да се сварят, но без да се разпукват.

По време на варенето не се набождат с вилица, за да не се разпука кората им. Варят се около 20-25 мин, не трябва да са съвсем разварени. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят напълно.

През това време се почистват гъбите и се нарязват на дребни кубчета.

В тиган се разтопява и сгорещява маслото, прибавят се гъбите, посоляват се с малко сол, това спомага за извличане на водата им и се оставят да се задушават на умерена температура, докато останат само на мазнина.

Прибавя се силно наситнен лук, щипката мащерка и пресования чесън. Разбърква се за 2-3 минути, за да се овкуси гъбата и се добавя лъжицата брашно, разбърква се хубаво. Налива се сметаната и се оставя на умерен котлон, да се редуцира сместа - да не е течна.

Картофите заедно с кората се разрязват по дължина. Всяка половинка с остър нож внимателно, без да се стига до кората, се нарязва вътрешността ѝ на ромбоиди.

С лъжица се изгребва, да станат като картофени ладии. Сместа от картофите се смачква с вилица и се прибавя към сместа със сметаната, разбърква се хубаво и ако е необходимо, се добавя още малко сол. Добавянето на картофеното пюре ще допринесе да се усвои напълно мазнината от сместа.

Картофените ладии се подреждат в плоска тава, покрита с хартия, напълват се добре със сместа с гъбите, отгоре се заглаждат с вилицата.

Пече се на 200 градуса за 15 мин.

Изваждат се от фурната и върху всеки от пълнените картофи се посипва с няколко щипки настърган кашкавал.

Допича се отново за още 15 мин.

Пълнените картофи се изваждат, оставят се да се охладят за 10-15 минути и се сервират със зелена салата.

Пълнените картофи с гъби и сметана са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: