Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Сплетена баница

Сплетена баница

Сплетена баница
Снимка: Илиана Първанова
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Ефектна и много свежа баница със сочна зелена плънка и интересен начин на приготвяне - препоръчваме я за всички лакомници"

Необходими Продукти

  • кори за баница -  1 пакет/ 400 г (фини)
  • яйца - 1 бр. (домашно)
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 щипка
  • зехтин - за намазване, или шарлан
  • За зелената плънка
  • спанак -   2 шепи нарязан
  • зелени салати - 2 шепи нарязани листа, къдрави
  • копър - 1/2 шепа нарязан
  • магданоз - 1/2 шепа нарязан
  • лобода - 2 шепи нарязани листа
  • извара - 2 шепи
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек - 1 щипка сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набираме пресни зеленини от градината, които има изобилие през пролетния сезон  - спанак, къдрави зелени салати, копър, магданоз и лобода. Измиваме ги хубаво и ги нарязваме на ситно.

Към тях добавяме изварата и разбъркваме, заедно с хималайската сол, черния пипер, чубрицата и босилека.

Взимаме една от корите за баница (фини), намазваме я с зехтин или шарлан (по избор) и залепяме върху нея втора кора. Поръсваме с плънка по малко на всички страни и навиваме на руло от към по тясната част.

Повтаряме същото с останалите кори и зелена плънка и в намазнена кръгла тава преплитаме готовите рула като плетене на кошница - едно отгоре, едно отдолу и уплътняване тавичката.

Заливката приготвяме, като разбъркваме с вилица едно домашно яйце с малко сода, оцет и сол.

Намазваме баницата отгоре с яйчената смес (да има и равномерно и по крайчетата).

Слагаме да се пече на 180-200 градуса за около 25 минути.

По желание може още 5 минути само отдолу, за да стане златна коричка, но не е задължително.

Лесна и невероятно вкусна зелена сплетена баница!

Впечатляваща и с вида си!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: