Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Пилешки гърди Пицайола

Пилешки гърди Пицайола

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пилешки гърди Пицайола
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Погледнете ги само - дори и името им е едно такова - като на произведение на изкуството"

Необходими Продукти

  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 20 г
  • пилешки гърди - 2 бр.
  • чесън - 2 скилиди
  • маслини - 6 - 8 бр. зелени с бадем
  • бяло вино - 100 мл сухо ароматно
  • пилешки бульон - 100 мл
  • доматен сок - 100 мл
  • риган - 1 ч.л.
  • пармезан - 100 г настръган
  • моцарела - 4 филийки
  • босилек - пресен
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките гърди се подсушават с домакинска хартия. Поставят се на голяма дъска и се посоляват от двете страни със сол и черен пипер.

Загрява се зехтинът и маслото в тиган на умерена температура. Поставят се пилешките гърди, да се запечатат и от двете страни, за около 4 минути на страна. Пилешкото месо не трябва да е сготвено, защото го очаква още подготовка. След като е добило приятен загар и от двете страни, се изважда в чиния. Оставя се настрана.

В същия тиган се прибавя чесън, който е пресован на дъска със сол, или по точно - чесънът се нарязва много ситно със сол и с широката част на ножа се размазва върху дъската. Прибавя се в тигана, разбърква се и се налива виното, за да деглазира, след около 1 мин се прибавя бульонът, доматеният сок и настърган пармезан, подправя се с малко сол, ако е необходимо, и около 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер.

Разбърква се, докато се разтопи сиренето. Накъсват се листата босилек и се прибавят заедно с ригана.

Връщат се пилешките гърди, поливат се няколко пъти със сос и отгоре се поставят по 2 резена моцарела, да покрие месото, добавят се и маслините.

Тиганът се поставя в нагорещена фурна на 200 градуса за около 20 мин да хване хубава коричка.

Изваждат се, пилешкото е готово за сервиране.

Сервира се по 1 бр. пилешко месо и към тях се добавят приготвени талиатели, като се сваряват във вряща подсолена вода според указанието на производител. Отцеждат се и се заливат със струйка зехтин, разбъркват се.

Пилето Пицайола (Pizzaiola) се посипва по избор с малко настърган пармезан.

Източник: Recipe 30

Добавяйте вино такова, каквото бихте ползвали за гости, т.е. хубаво бяло сухо ароматно вино. Ползвала съм такова Пино Гриджо /Pinot Grigio/ - прекрасно бяло вино, което придава прекрасен аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: