Начин на приготвяне
Пилешките гърди се подсушават с домакинска хартия. Поставят се на голяма дъска и се посоляват от двете страни със сол и черен пипер.
Загрява се зехтинът и маслото в тиган на умерена температура. Поставят се пилешките гърди, да се запечатат и от двете страни, за около 4 минути на страна. Пилешкото месо не трябва да е сготвено, защото го очаква още подготовка. След като е добило приятен загар и от двете страни, се изважда в чиния. Оставя се настрана.
В същия тиган се прибавя чесън, който е пресован на дъска със сол, или по точно - чесънът се нарязва много ситно със сол и с широката част на ножа се размазва върху дъската. Прибавя се в тигана, разбърква се и се налива виното, за да деглазира, след около 1 мин се прибавя бульонът, доматеният сок и настърган пармезан, подправя се с малко сол, ако е необходимо, и около 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер.
Разбърква се, докато се разтопи сиренето. Накъсват се листата босилек и се прибавят заедно с ригана.
Връщат се пилешките гърди, поливат се няколко пъти със сос и отгоре се поставят по 2 резена моцарела, да покрие месото, добавят се и маслините.
Тиганът се поставя в нагорещена фурна на 200 градуса за около 20 мин да хване хубава коричка.
Изваждат се, пилешкото е готово за сервиране.
Сервира се по 1 бр. пилешко месо и към тях се добавят приготвени талиатели, като се сваряват във вряща подсолена вода според указанието на производител. Отцеждат се и се заливат със струйка зехтин, разбъркват се.
Пилето Пицайола (Pizzaiola) се посипва по избор с малко настърган пармезан.
Източник: Recipe 30
Добавяйте вино такова, каквото бихте ползвали за гости, т.е. хубаво бяло сухо ароматно вино. Ползвала съм такова Пино Гриджо /Pinot Grigio/ - прекрасно бяло вино, което придава прекрасен аромат.