Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Затворена Пица»Пълнозърнести затворени пици с айвар

Пълнозърнести затворени пици с айвар

Пълнозърнести затворени пици с айвар
Снимка: Илиана Първанова
1 / 12
17/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Запомнящо се вкусни затворени пици с изненадващ пълнеж"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • пълнозърнесто брашно - около 2 и 1/2 ч.ч.
  • лимецови трици - 1 ч.ч.
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни
  • кимион - 1 щипка
  • чубрица - 3 щипки
  • босилек - 1 щипка (сушен стрит)
  • сода бикарбонат -   1 ч.л. равна
  • ябълков оцет - 3 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • вода -   по - малката от 1 ч.ч.
  • За плънката
  • айвар - 12 ч.л.
  • майонеза - 6 ч.л. (салатна)
  • маслини - 15 бр. Каламата (натурални)
  • слънчогледови семки -   3 с.л. сурови
  • чубрица - 9 щипки
  • босилек - 3 щипки (сушен стрит)
  • яйца - 3 бр.
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запомнящо се вкусни затворени пици с  изненадващ пълнеж!

Първо смесваме всички сухи съставки за тестото - пълнозърнестото брашно, лимецовите трици, хималайската фина сол, кимиона, чубрицата, босилека, содата, активирана с ябълковия оцет, и накрая зехтина. Разбъркваме ги, за да се овкуси сместа равномерно.

Постепенно наливаме водичката (около 2/3 ч.ч.) и омесваме еластично тесто. Разделяме го на три равни части. Взимаме първата и с помощта на малка точилчица разточваме кръг (с диаметър около 20 см и дебелина малко повече от половин сантиметър).

Намазваме половината с айвар, а другата половина с майонеза (салатна), като оставяме сухи краищата, за да не излиза пълнежът при затварянето.

Поръсваме с нарязаните маслини, слънчогледовите семки, чубрицата, сушения босилек. Сипваме отгоре едно сурово яйце, прегъваме на две тестото и притискаме с пръсти крайчетата, за да се прилепят двете страни и пицата да се затвори плътно.

С върха на пръстите правим един пръстен полумесец отгоре, като леко натискаме, за да сме сигурни, че при печенето няма да се отварят. Повтаряме същото и с останалите две топки тесто.

Вече готови, ги подреждаме в голяма тава, намазнена с зехтин, и тях също ги намазваме отгоре. Печем на 180 градуса за 25 минути и по желание може само отдолу още 5 минути. Поднасяме ги топли с чаша освежаващ айрян.

Пухкави пълнозърнести затворени пици с пълнеж изненада!

Чудесна съвкупност от разнообразни наситени вкусове и аромати! Вкусни и засищащи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: