Начин на приготвяне
Запомнящо се вкусни затворени пици с изненадващ пълнеж!
Първо смесваме всички сухи съставки за тестото - пълнозърнестото брашно, лимецовите трици, хималайската фина сол, кимиона, чубрицата, босилека, содата, активирана с ябълковия оцет, и накрая зехтина. Разбъркваме ги, за да се овкуси сместа равномерно.
Постепенно наливаме водичката (около 2/3 ч.ч.) и омесваме еластично тесто. Разделяме го на три равни части. Взимаме първата и с помощта на малка точилчица разточваме кръг (с диаметър около 20 см и дебелина малко повече от половин сантиметър).
Намазваме половината с айвар, а другата половина с майонеза (салатна), като оставяме сухи краищата, за да не излиза пълнежът при затварянето.
Поръсваме с нарязаните маслини, слънчогледовите семки, чубрицата, сушения босилек. Сипваме отгоре едно сурово яйце, прегъваме на две тестото и притискаме с пръсти крайчетата, за да се прилепят двете страни и пицата да се затвори плътно.
С върха на пръстите правим един пръстен полумесец отгоре, като леко натискаме, за да сме сигурни, че при печенето няма да се отварят. Повтаряме същото и с останалите две топки тесто.
Вече готови, ги подреждаме в голяма тава, намазнена с зехтин, и тях също ги намазваме отгоре. Печем на 180 градуса за 25 минути и по желание може само отдолу още 5 минути. Поднасяме ги топли с чаша освежаващ айрян.
Пухкави пълнозърнести затворени пици с пълнеж изненада!
Чудесна съвкупност от разнообразни наситени вкусове и аромати! Вкусни и засищащи!