Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Мини пици»Пълнозърнести тънки пици с царевица и маслини

Пълнозърнести тънки пици с царевица и маслини

Пълнозърнести тънки пици с царевица и маслини
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Ароматни, вкусни и толковаа хрупкави пълнозърнести пици"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • пълнозърнесто брашно - 1 и ½ ч.ч.
  • типово брашно - 1 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • сода - 1/3 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л. ябълков
  • вода - около 2/3 ч.ч. топла
  • Доматен сос
  • доматен сок - бурканче от 370 мл (или 1 ч.ч.) домашен
  • мащерка - 1 стръкче прясна (готварска)
  • босилек - 1 щипка (сушен)
  • За поръсване
  • маслини - 9 бр. натурални
  • царевица - около 3 с.л. пълни (от консерва)
  • кашкавал - 3 шепи настърган (около 150 гр)
  • чубрица - 6 щипки (сушена)
  • шарлан - за намазване на тавата (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лесни и вкусни пълнозърнести тънки пици можем да приготвим по следния начин:

Измерваме количеството на продуктите с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

Първо, започваме с пълнозърнестото тесто. В купа смесваме двата вида брашно – пълнозърнесто и типово, заедно с хималайска фина сол и сода, която сме активирали с малко ябълков оцет. Разбъркваме съставките и добавяйки постепенно топлата водичка, омесваме меко тесто.

Разделяме го на 3 равни части, оформяме ги на топки и оставяме в купата – покрити с кърпа, за да изчакат да подготвим другите продукти за домашните пици.

В тенджерка сипваме домашния доматен сок от буркан (консервиран със сол) и слагаме на котлона. Добавяме към него листенца на прясна готварска мащерка и малко сушен и стрит босилек.

Щом доматеният сок заври, сваляме за кратко от котлона, смиламе го фино с пасатор и отново връщаме на котлона. Оставяме сместа да ври, като често разбъркваме с дървена плоска бъркалка.

Не захлупваме с капак тенджерката, за да изври сокът и да се сгъсти леко като доматен сос. След няколко минути е готов, изключваме котлона и оставяме да изстива.

Нарязваме натуралните маслини на малки парченца. Настъргваме кашкавала.

Размесваме едната топка и я разточваме с малка точилка в кръг с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм.

В плоска тава, намазана с малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), поставяме разточения кръг и леко го разтягаме, за да достигне размер около 22 см.

Намазваме го с 1/3 от доматения сос, като оставяме в 1-2 см по края на кръга – без да е намазано. Поръсваме върху соса - царевичките от консерва и парченцата натурални маслини.

Подгъваме краищата на кръглото тесто леко навътре (около 1 см) и притискаме с върха на пръстите, за да се залепи.

Печем на 200°C за около 12 минути. Изваждаме от фурната, за да поръсим с настъргания кашкавал и сушена чубрица. Връщаме отново във фурната за още около 3 минути, за да се разтопи кашкавалът.

Повтаряме същото с другите 2 тънки пици, като ги печем по единично или по две, ако се събират в по-голяма тава.

Поднасяме ги още топли, току-що изпечени, за да са най-ароматни, вкусни и хрупкави!

Домашни малки пълнозърнести тънки пици с царевица и маслини, подходящи за обяд. Любими на всички!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: