Начин на приготвяне
Лесни и вкусни пълнозърнести тънки пици можем да приготвим по следния начин:
Измерваме количеството на продуктите с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл вода.
Първо, започваме с пълнозърнестото тесто. В купа смесваме двата вида брашно – пълнозърнесто и типово, заедно с хималайска фина сол и сода, която сме активирали с малко ябълков оцет. Разбъркваме съставките и добавяйки постепенно топлата водичка, омесваме меко тесто.
Разделяме го на 3 равни части, оформяме ги на топки и оставяме в купата – покрити с кърпа, за да изчакат да подготвим другите продукти за домашните пици.
В тенджерка сипваме домашния доматен сок от буркан (консервиран със сол) и слагаме на котлона. Добавяме към него листенца на прясна готварска мащерка и малко сушен и стрит босилек.
Щом доматеният сок заври, сваляме за кратко от котлона, смиламе го фино с пасатор и отново връщаме на котлона. Оставяме сместа да ври, като често разбъркваме с дървена плоска бъркалка.
Не захлупваме с капак тенджерката, за да изври сокът и да се сгъсти леко като доматен сос. След няколко минути е готов, изключваме котлона и оставяме да изстива.
Нарязваме натуралните маслини на малки парченца. Настъргваме кашкавала.
Размесваме едната топка и я разточваме с малка точилка в кръг с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм.
В плоска тава, намазана с малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), поставяме разточения кръг и леко го разтягаме, за да достигне размер около 22 см.
Намазваме го с 1/3 от доматения сос, като оставяме в 1-2 см по края на кръга – без да е намазано. Поръсваме върху соса - царевичките от консерва и парченцата натурални маслини.
Подгъваме краищата на кръглото тесто леко навътре (около 1 см) и притискаме с върха на пръстите, за да се залепи.
Печем на 200°C за около 12 минути. Изваждаме от фурната, за да поръсим с настъргания кашкавал и сушена чубрица. Връщаме отново във фурната за още около 3 минути, за да се разтопи кашкавалът.
Повтаряме същото с другите 2 тънки пици, като ги печем по единично или по две, ако се събират в по-голяма тава.
Поднасяме ги още топли, току-що изпечени, за да са най-ароматни, вкусни и хрупкави!
Домашни малки пълнозърнести тънки пици с царевица и маслини, подходящи за обяд. Любими на всички!
Чудно Вкусно!