Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се подсушават. Овкусяват се със сол и черен пипер. Престояват 20-30 минути, преди да ги залеем с маринатата.
Нея приготвяме, като смесим киселото мляко, сметаната, пастата тика масала, зехтина, лимоновия сок и пресованата скилидка чесън.
Заливаме със сместа пилешкото месо и поставяме стреч фолио на тавичката. Аз използвам йенска тава.
Маринатата овкусява пилешкото месо най-малко 5 часа, като е добре тя да престои в хладилника за едно денонощие.
През това време приготвяме ореховото масло.
Орехите са предварително накиснати във вода. Отмиват се и се подсушават. Смиламе ги в блендер, заедно със ситно настърганата Горгонзола. Овкусяваме с малко сол и черен пипер и прибавяме мекото масло.
Сместа разстиламе върху стреч фолио и я завиваме на руло.
Маринованите бутчета подреждаме в намаслена тавичка, постлана с хартия за печене. Отделяме внимателно кожата от бедрената част къч копанчето, но не докрай.
Поставяме върху месото по лъжица от ореховото масло. Връщаме кожата обратно, като покриваме добре.
Останалата част от маслото държим до фурната на топло.
Завиваме плътно тавата с алуминиево фолио и печем в загрята на 200 градуса фурна около 35 минути.
Месото се е задушило и е останало сочно отвътре.
Отстраняваме фолиото и намазваме обилно бутчетата с още масло.
Печенето продължава на 170 градуса за още 30 минути, докато кожичката стане хрупкава и приятно зачервена.
За гарнитурата накисваме ориза в студена вода за 20 минути. Шалота нарязваме на ситно и сотираме в разтопената мазнина. Ако имате под ръка патешка мас, използвайте нея. Вкусът на ориза е много по-добър.
Прибавяме отцедения ориз и разбъркваме, докато придобие стъклен цвят. Тогава прибавяме гъбите и морковите, нарязани на шайби. Овкусяваме със сол и черен пипер и мащерка. Заливаме с гореща вода или пилешки бульон 1:3.
Готвим на умерен огън до готовност.
Поднасяме пилешките бутчета топли с гарнитура от ориз.
Съвет: Ако ви остане част от маслото го завийте на руло в стреч фолиото и приберете в хладилната камера.
То е идеално за овкусяване на патешко, пилешко и пуешко месо.