Начин на приготвяне
Маята се изсипва в купичка.
Прибавя се 4 с.л. брашно, захарта и 4 с.л. вода.
Разбърква се много добре и се оставя да втаса 20 Мин.
Брашното се пресява в купа, в която ще се меси тестото.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Прави се кладенче, в което се изсипва маята и водата.
Замесва се тесто, което се меси 10 Мин., като постепенно се прибавя олиото.
Оформя се кръгла питка, която се слага в намаслена кръгла тава.
Отгоре се нареждат натрошените орехови ядки и нарязаните на ситно сушени кайсии и фурми.
Оставя се да втаса 20 Мин.
Сладкият хляб се намазва с разбития с малко вода жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна 60 Мин. на 150°C.
Този лимецов Тодоров хляб с орехи и сушени плодове е идеален за трапезата на Тодоровден.