Начин на приготвяне
Смесете захарта и водата в касерола и поставете на котлона. Добавете шушулката ванилия за допълнителен аромат и оставете сместа да заври и да се редуцира до гъст захарен сироп.
Счукайте в хаванче или накълцайте ситно орехите.
Разтопете маслото за намазване. Поставете кора за баница върху плота, намажете я с масло, поръсете обилно със захар и поставете отгоре втора кора. Разпръснете от орехите и навийте на тънко рулце.
Поставете в тавата и повторете с останалите кори до изчерпване на продуктите.
Намажете сладките рулца с масло и отгоре и прехвърлете тавата в предварително загрята фурна на 200°C за 15 минути.
Охладете захарния сироп и добавете чаена лъжичка канела, настържете кората на един лимон и изстискайте и сока от плода.
Разбъркайте и залейте горещата баклава. Оставете сладкиша да престои в хладилник за една нощ и сервирайте.