Начин на приготвяне
Смесете в удобен съд прясното мляко и кравето масло. Затоплете го колкото да се разтопи маслото.
Внимавайте да не заври. Сложете в топлата течност една и половина чаена лъжичка суха мая.
В купа пресейте брашното с щипка сол. Разбийте за кратко яйцето с две супени лъжици захар. Излейте прясното мляко при брашното, добавете разбитото яйце и захар и замесете меко тесто.
Тестото е изключително приятно за работа. Направете измесеното тесто на топка. Сложете в набрашнена купа, намажете с една чаена лъжичка зехтин. Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато тестото удвои обема си.
В купичка смесете кафявата захар и канелата.
На набрашнена повърхност разстелете втасалото тесто. Разточете на правоъгълник. Поръсете със захарта, смесена с канела. Завийте на руло. Поставете рулото в продълговата форма за кейк с вместимост 1 литър застлана с хартия за печене.
Покрийте с кърпа и оставете за още около час, или докато тестото изпълни формата. Загрейте статична фурна на 160 градуса. Преди да поставите хляба във фурната го намажете с разбития жълтък смесен с две супени лъжици прясно мляко. Изпечете до приятен загар.
Внимавайте хлябът да не прегори веднага, обикновено намазаните с жълтък печива прегарят отгоре бързо даже и на умерена фурна.Затова след първите 7-8 мин. покрийте с парче алуминиево фолио.
Охладете готовия канелен хляб на решетка! Нарежете го след като се е охладил напълно!
Много е вкусен, да ви е сладко!
Източник на рецептата италианския кулинарен сайт Petitchef!