Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Аламинути»Задушени миди с копър и пресен чесън

Задушени миди с копър и пресен чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Задушени миди с копър и пресен чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
23 мин.
Порции
2
"Какво им трябва на едни миди, освен копър, пресен чесън е весела компания, която да ги изяде до последната"

Необходими Продукти

  • миди - 800 г черни, с черупка
  • пресен чесън - 5 стръка
  • копър - 1 стрък пресен или 1 с.л. сушен
  • лимон - 1 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • зехтин - 4 - 5 с.л. + за поръсване по желание
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите се почистват старателно от твърди образувания по черупката. Ако имат мустачки (водорасли), се издърпват. Измиват се в 2-3 води и се отцеждат добре. Наранените, счупени или отворени морски дарове се изхвърлят, не са годни за консумация.

Пресният чесън се почиства и нарязва на парченца от приблизително 0.5 см. Запържва се до омекване в зехтина.

Към готовия чесън се изсипват мидите, слага се дафиновият лист и копърът, а върху тях се изстисква лимонът и се пуска вътре, за да отдели още аромат при готвенето.

По желание се посолява, като се внимава, защото е възможно мидите да пуснат солена морска вода, чиято есенция е достатъчна.

Съдът се затваря с капак и се разклаща няколко пъти на силен огън, докато всяка мида се отвори, след това веднага се снема от огъня и се поднасят, за да останат крехки. Нужни са 2-3 минути, не повече, дългото готвене би изсушило задушените миди.

Поднасят се топли, по желание поръсени с още зехтин и копър.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сергей Анчев
Сергей Анчев
Вижте, черните миди не трябва да се разклащат, особено пък интензивно и на силен огън. Ще има да хрупате после.
24.05.2019 11:09
1
Покажи всички подкоментари