Начин на приготвяне
Мидите се почистват старателно от твърди образувания по черупката. Ако имат мустачки (водорасли), се издърпват. Измиват се в 2-3 води и се отцеждат добре. Наранените, счупени или отворени морски дарове се изхвърлят, не са годни за консумация.
Пресният чесън се почиства и нарязва на парченца от приблизително 0.5 см. Запържва се до омекване в зехтина.
Към готовия чесън се изсипват мидите, слага се дафиновият лист и копърът, а върху тях се изстисква лимонът и се пуска вътре, за да отдели още аромат при готвенето.
По желание се посолява, като се внимава, защото е възможно мидите да пуснат солена морска вода, чиято есенция е достатъчна.
Съдът се затваря с капак и се разклаща няколко пъти на силен огън, докато всяка мида се отвори, след това веднага се снема от огъня и се поднасят, за да останат крехки. Нужни са 2-3 минути, не повече, дългото готвене би изсушило задушените миди.
Поднасят се топли, по желание поръсени с още зехтин и копър.
Добър апетит!
Коментари