Торта без печене с ягоди и бишкоти

silvana nedevasilvana nedeva
Новак
11
49
14
63
26/05/2019
"Ей така като ни каже някой, че няма да печем блатовете и ще направим мега яка торта - веднага ни се приисква да я опитаме "
Приготвяне60 мин.
Готвене30 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 876
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата30
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • бишкоти - 1 голям пакет италиански
  • прясна мляко - около 500 мл за напояването на бишкотите
  • бейлис - 1 с.л. ликьор или друг в зависимост от предпочитанието
  • За крема
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - 2 с.л. големи
  • масло - чисто, колкото орех
  • ванилия - 2
  • прясно мляко - 800 мл
  • захар - 4 с.л.
  • За втория крем
  • сметана - 250 мл сладкарска със захар
  • ягоди - около 250 г пресни (отделям 5 - 6 ягоди за украса)
  • шоколад - за заливане на тортата отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В овален съд слагам стреч фолио домакинско от вътрешната страна на съда да покрие дъното и стените, като оставам да стърчат краищата извън съда,

всяка една бишкота потапям много бързо в свареното и изстудено прясно мляко в което съм сложила ликьора.

Започвам от дъното, като нареждам плътно бишкотите една до друга, след което нареждам и по стените на съда.

След първия ред намазвам обилно с крем, приготвен по следния начин:

Разбивам добре жълтъците с брашното и около 1 кафяна чаша прясно мляко.

Кипвам около 800 мл прясно мляко със 4 с.л. захар, свалям от котлона и на малки порции при непрекъснато бъркане прибавям към яйчната смес, изсипвам обратно сместа в съда, в който съм варила млякото, и отново слагам на котлона на не много силен огън, като бъркам непрекъснато да не стане кремът на бучки.

Като се сгъсти, свалям от котлона (кремът не бива да заври толкова, че да бълбука). Слагам чисто масло и 2 ванилии.

Продължавам нареждането на бишкотите, като гледам да няма много празни места (колкото позволява това). Отново крем и отново бишкоти, накрая получих в средата на тортата дупка, която запълних с разбита сладкарска сметана и смлени с пасатор около 6-7 средни ягоди.

Изравнявам с шпатула всичко до ръба на съда. Отгоре покривам със стреч фолио домакинско и слагам в хладилника (аз я държах цяла вечер).

Захлупвам с подходяща чиния в средата, след като съм махнала отгоре фолиото и обръщам бишкотената торта, махам цялото фолио, заглаждам цялата торта с останалия крем от ягоди и сметана, заливам с разтопен шоколад (на водна баня начупения шоколад с 1 с.л. олио) украсявам с ягоди на филийки и крем отгоре.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар