Италиански кроасани

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Италиански кроасани4 / 4
29/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Ние в споровете коя е родината на кроасана не се намесваме, но има ли италиански кроасани, първи сме на масата"

Необходими Продукти

  • брашно манитоба - 200 г
  • брашно 00 - 300 г
  • топло прясно мляко - 170 мл
  • захар - 100 г , кристал
  • мая - 10 г свежа
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 110 мл
  • сол - 1/4 ч.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон, настъргана
  • масло - 60 г
  • сладко от кайсии - за намазване
  • шоколад - плочка за пълнеж по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава покрита с хартия за печене.

В купата на миксера се изсипва само брашното Манитоба.

В топлото мляко се слага маята, разбърква се, докато се стопи. Изсипва се в купата с брашното и се добавя половината захар от общата. Разбърква се с куката за месене, докато се образува топка тесто и се изключва миксерът. Покрива се и се оставя да втаса за 30/40 минути.

След като са изминали 40 минути, тестото се залива с цялата вода, добавя се останалата захар, яйцето и останалото брашно по рецепта. Отново се замесва с куката на миксера, като по време на измесването се прибавя и малкото сол и настърганата лимонова кора. Измесва се в продължение на около 15 минути или докато се образува топка тесто в т.н чиста купа, което означава, че тестото е обрало напълно брашното по стените на купата и е напълно измесено.

Изважда се от купата и се прехвърля върху плот с малко посипано брашно. С шпатула се обръща няколко пъти, без да се измесва с ръце допълнително. Оформя се гладка и еластична топка, връща се обратно в същата купа от измесването или друга подобна леко намаслена, покрива се и се оставя в хладилник за 8 часа.

Малкото масло по рецепта се оставя на стайна температура, след което се поставя между две хартии за печене и се разточва на квадрат 15/15 см. Плочката масло се оставя в хладилник да стегне напълно.

Охладеното тесто за кросани се изважда след 8 часа от хладилника и се разточва с точилка на дълъг и средно тесен правоъгълник с ширина около 20 /45 см. Взима се голямо парче хартия за печене със същата дължина и се напудря добре с брашно. Разточеното тесто се прехвърля върху набрашнената хартия. Отново се разточва, за да се изглади от гънките, които винаги се получават при прехвърлянето. В долната част на разточената лента - тестото се поставя студеното масло. Покрива се, прихлупва се с горната част на тестото.

Двете страни на теста се прихлупват към средата, като лявата страна изцяло покрива дясната като книга, обръща се на 90 градуса, покрива се с хартията за печене и се разточва отново на лента. Маха се хартията, отново се сгъва като книга, поръсва се с брашно, покрива се с хартията за печене и отново се разточва на лента и отново се оформя като книга по горепосочения начин.

Така се образува малко прибрано парче тесто, което се завива във фолио и се оставя в хладилник за около 40 мн, може и повече, важното е да се стегне маслото напълно.

Готовото охладено тесто се изважда и поставя върху брашно и се разточва на лента 20/50 см. С нож се разрязва на триъгълници с големина по избор.

По избор в основата на всеки триъгълник може да се постави блокче шоколад или направо да се завият кроасани, като при завиването се изтегля върхът на триъгълника.

Така оформени кроасани се подреждат в тава за печене. Оставят се да втасат на стайна температура около 40 до 60 мин. Преди да се вкарат във фурната, не се намазват с яйце или с мляко.

Италианските кроасани се пекат на 160 градуса за около 10-15 мин. Готовите кроасани се изваждат от фурната и се намазват със сладко от кайсии или течен мед.

Източник: TUTTI A TAVOLA

За разлика от рецептата за оригинални френски кроасани, при която ламинирането на тестото се свежда до 6 пъти, тази италианска рецепта е в пъти по-лесна и по-бърза, само веднъж има ламиниране, но разбира се - и има своите недостатъци. При френските кроасани, след като са изпечени, са ефирни, леки и почти кухи отвътре, или на големи шупли, и силно се забелязват отделните пластове на бутертестото, докато при тези италиански кроасани тестото е много по-плътно, няма отвътре шупли и са по плътни, повече приличат на хубави кифлички, но въпреки това се усеща, че са приготвени от бутертесто - имат изразени пластове на бутертесто.

Независимо от всичко, което споделям, рецептата е хубава, но е трудоемка за лятно време, маслото лесно омеква, също и тестото и се принудих по време на разточването да охлаждам плота с плик, пълен с лед, за да мога да го оформям и разточвам правилно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: