Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Работи се както в стационарен миксер, така и може да се измеси тестото на ръка.
В купата на миксера се изсипва цялото брашно. В топлото прясно мляко се разтваря маята. Оставя се да шупне. В 2-3 с.л. топло прясно мляко се разтваря шафранът.
След като маята е шупнала се изсипва в кладенче на брашното, добавят се яйцата, захарта, маслото на кубчета ароматите и млякото с шафрана, отстрани се прибавя и солта. Разбърква се енергично.
Оставя се миксерът да измесва тестото в продължение на 15-20 мин. или докато тестото се изкачи по куката за размесване и купата остане чиста от брашното.
В началото тестото е силно лепкаво и меко, но с продължителното измесване ще се превърне в компактна маса еластично тесто. Изважда се от купата, поставя се върху плот и с ръце се оформя груб правоъгълник.
Двете външни страни се сгъват към средата, завърта се на 90 градуса и отново се оформя правоъгълник, отново се сгъва към средата по горния начин. Това сгъване е общо три пъти. Това сгъване на тестото ще спомогне да стане още по-силно и еластично. Накрая се оформя на топка, поставя се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса, докато изпълни напълно купата.
Втасалото тесто се разрязва на парчета по 82 г всяко, като отново се оформя първо на правоъгълник, сгъват се външните страни навътре към средата, оформя се отново на правоъгълник и след това се оформя на топче. По същия начин се оформят и топчета по 15 г всяко.
Двата вида топчета трябва да са с еднакъв брой. Оформянето на топките тесто става върху много гладка мраморна повърхност, като дланта е сгъната наполовина, оформя се топче чрез въртене, изтегля се по гладката повърхност, отново се оформя на топче и така докато се оформи от долната страна красиво, почти да не се забелязват свивките на тестото.
Топките по 82 г се натискат в средата, за да се образува дълбока вдлъбнатина, без да се стига до основата и там се поставя малкото топче. Така се процедира с всичкото тесто. Подреждат се в тавата, с разстояние, покриват се и се оставят да втасат за около 40-50 мин.
Преди да се вкарат във фурната се намазват с яйце, разбито с малко прясно мляко и 1 ч.л. олио за блясък.
Бриошът се пече на 220-200 градуса за около 15 мин.
Източник: La Ricette di Gessica
Сицилианският бриош (Brioche col Tuppo) е страхотен, опитайте го!