Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Кюфтенца от рикота с гъби и сметана (Polpette di ricotta e funghi)

Кюфтенца от рикота с гъби и сметана (Polpette di ricotta e funghi)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кюфтенца от рикота с гъби и сметана (Polpette di ricotta e funghi)4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Кюфтенцата от рикота съвсем не са сами в чинията, а придружени от вкусен сметанов сос с гъби - вие ще им правите ли компания"

Необходими Продукти

  • рикота - 250 г
  • яйца - 1 бр
  • сол - 1/2 ч . л .
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • пармезан - 2 с.л.
  • галета - 70 г
  • чесън - 1 скилида
  • печурки - 350 г
  • бяло вино - 50 мл сухо ароматно
  • сметана - 150 мл 22 %
  • зехтин - за готвене
  • брашно - за овалване на кюфтенцата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълбок тиган с незалепващо покритие.

Гъбите се обелват, почистват се с влажна домакинска хартия. Нарязват се на филийки, не е необходимо да са фини и тънки.

По принцип винаги отстранявам пънчетата на гъбите или ги срязвам до основата им - по избор е.

Сгорещява се зехтин около 4-5 с.л. в дълбок тиган. Прибавя се наситнен чесън, разбърква се за 15-20 сек, колкото да овкуси мазнината.

Прибавят се гъбите, разбъркват се и се оставят да се запържат под капак при периодично разбъркване около 10-12 мин, докато останат на мазнина. Подправят се с черен пипер и се посоляват.

Докато се готвят гъбите, се приготвя сместа за кюфтенцата от рикота.

В купа се изсипва рикотата, прибавя се яйцето, разбърква се, добавя се наситнен магданоз, малко сол, галетата и фино настърган пармезан. Разбърква се до еднородна смес.

Със сладоледена лъжица, около 2.5 - 3 см се загребва от сместа и се оформят топчета. Леко се притискат да станат малко по плоски, овалват се брашно и се подреждат, оставят се настрана.

След като гъбите са останали на мазнина, се налива виното, разбърква се за 1 мин, да остане само ароматът му. Между гъбите се подреждат кюфтенцата от рикота. Оставят се да се запържват, като много внимателно с дървена лъжица се обръщат и от другата страна, да получат лек загар.

Налива се сметаната, разбърква се за 1-2 мин и се изключва котлонът.

Сервира се с накъсани свежи листа босилек и настърган пармезан.

Източник: Fatto in casa da Benedetta

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: