Начин на приготвяне
Нарязваме тиквичките на колелца или ивици (тънки около 1 см).
Не ги осолявам предварително, защото солта ще изтегли водата и ще ги дехидратира.
При термичната им обработка във фурната те ще останат сухи и жилави.
Сухите съставки смесваме в широк съд - брашно, галета и сол смесваме в широк съд.
По желание обогатяваме галетата с подправки – черен пипер, билки и аромати по вкуса ни.
В тавичка, постлана с хартия за печене, поръсваме няколко капки зехтин.
Всяко зеленчуково колелце овалваме в галетата. Поръсваме ги с пармезан. Подреждаме ги стъпаловидно в съда за печене и капваме върху тях още малко от растителната мазнина.
Фурната е предварително загрята на 180 градуса.
Печем тиквичките до зачервяване.
Поднасяме ги както топли, така и като студено предястие.
Задължително ги гарнираме с млечно чеснов сос, поръсен обилно с пресен копър.
По този начин ще се насладим на техния вкус и полезни им елементи, като в същото време се предпазим от стомашни киселини и проблеми с жлъчката.