Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Одринска Баница

Одринска Баница

Одринска Баница
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Тайната на вкусната Одринка баница е в одринските кори на сач и онова зрънце любов, което влагаме във всичко, което правим"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 3 бр. (Одрински, печени на сач)
  • масло - 125 г
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • плънка
  • сирене - 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • за заливане
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото и прибавете към него олиото.

Пригответе си плънката за баница, като смесите натрошеното сирене с две яйца и разбъркайте. Прибавете към тях киселото мляко, в което предварително сте погасили содата.

Вземете тава и я намажете добре с маслената смес. Поставете първата кора. Трябва да излиза от тавата. Намажете с мазнина само частта, която е в тавата. Сложете от плънката. Поставете втората кора и продължете по същия начин, като редувате маслена смес и плънка. По същия начин направете и третата кора.

След това започнете да прибирате корите, които са извън тавата. Започнете от най-горната. Прегъвате я върху плънката, отново намазвате с масло и слагате плънка. Направете същото и с втората кора. Последната само намажете с масло.

Нарежете Одринската баница на 8 триъгълника и полейте с останалата мазнина.

Разбийте 4 яйца и прибавете прясното мляко. С тази смес залейте редената баница. Оставете 15-20 минути да поеме течността.

Печете Одринската баница в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за 30-35 минути до приятен златист загар.

След изпичане обърнете върху три купи, за да не спадне. Изчакайте 10 минути и сервирайте.

Добър апетит!

Източник: Теодора Титова - Домашни вкусотии

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Габриела
Габриела
Пухкава и вкусна баничкаа :)) Благодаря за рецептата!
09.06.2019 11:37
2
1