Шоколадов сладкиш с рикота, кокос и череши

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
10/06/2019
"Можем да опишем този сладкиш и само с една дума, тя е - ех "
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо472
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • Кейково тесто
  • кувертюр - 100 г черен
  • масло - 125 г
  • яйца - 2 бр
  • захар - 70 г
  • сол - щипка
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 8 г
  • Плънка
  • череши - 300 г
  • рикота - 250 г (или фина извара)
  • захар - 100 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • яйца - 2 бр.
  • кокос - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса.

Кръгла тортена форма около 22 см с ринг, или керамична правоъгълна форма 24/9/8 см, намаслена с парче масло вкл. и стените и покрита с хартия.

Черешите се почистват от костилките и се измерват на кантарче, трябва да са 300 г.

Шоколадът се разтопява заедно с маслото на водна баня. Охлажда се до стайна температура.

Яйцата се разбиват със захарта, солта и ваниловата захар до побеляване, не е необходимо да падат на панделка. Съединяват се с шоколада при разбиване с миксер на ниска степен.

Брашното се разбърква с бакпулвера и се прибавя към сместа, също се разбива с миксер на ниска степен.

Плънка

Разбива се рикотата (изварата) със захарта и яйцата до получаване на кремообразна смес. Прибавя се кокосът и се разбърква.

Дъното на формата се намаслява и покрива с хартия за печене. Изсипва се 1/3 от кейково-шоколадовата смес, заравнява се. Отгоре се разпределя 1/2 от плънката с рикота (изварата) и се разхвърлят половината от черешите.

Следва отново от сместа с шоколадовото тесто, отгоре се разпределя останалата плънка от рикота, следват черешите и накрая се завършва с пласт от шоколадовата смес. Шоколадовото тесто е тежко и по-трудно се разнася, затова може да се ползва сервизен нож и малко повече търпение.

Сладкишът с череши се печен на 170 градуса за около 40-50 мин или до суха клечка, поставена в средата на сладкиша.

Охлажда се напълно и след това се разрязва на тортени парчета или на тесни правоъгълници в зависимост къде е изпечен сладкишът.

Поднася се с топка сладолед.

Източник: по идея на da-gotvim -s-tillia.blogspot.com

Една рецепта за непретенциозен сладкиш, но много пухкав, ароматен и влажен, което се дължи на повечето плодове. Черешите могат да бъдат заменени с вишни, както е по оригиналната рецепта от Кулинарния свят на tillia, също така вишнап или кръгли сливи.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар