Начин на приготвяне
Фурна 170 градуса.
Кръгла тортена форма около 22 см с ринг, или керамична правоъгълна форма 24/9/8 см, намаслена с парче масло вкл. и стените и покрита с хартия.
Черешите се почистват от костилките и се измерват на кантарче, трябва да са 300 г.
Шоколадът се разтопява заедно с маслото на водна баня. Охлажда се до стайна температура.
Яйцата се разбиват със захарта, солта и ваниловата захар до побеляване, не е необходимо да падат на панделка. Съединяват се с шоколада при разбиване с миксер на ниска степен.
Брашното се разбърква с бакпулвера и се прибавя към сместа, също се разбива с миксер на ниска степен.
Плънка
Разбива се рикотата (изварата) със захарта и яйцата до получаване на кремообразна смес. Прибавя се кокосът и се разбърква.
Дъното на формата се намаслява и покрива с хартия за печене. Изсипва се 1/3 от кейково-шоколадовата смес, заравнява се. Отгоре се разпределя 1/2 от плънката с рикота (изварата) и се разхвърлят половината от черешите.
Следва отново от сместа с шоколадовото тесто, отгоре се разпределя останалата плънка от рикота, следват черешите и накрая се завършва с пласт от шоколадовата смес. Шоколадовото тесто е тежко и по-трудно се разнася, затова може да се ползва сервизен нож и малко повече търпение.
Сладкишът с череши се печен на 170 градуса за около 40-50 мин или до суха клечка, поставена в средата на сладкиша.
Охлажда се напълно и след това се разрязва на тортени парчета или на тесни правоъгълници в зависимост къде е изпечен сладкишът.
Поднася се с топка сладолед.
Източник: по идея на da-gotvim -s-tillia.blogspot.com
Една рецепта за непретенциозен сладкиш, но много пухкав, ароматен и влажен, което се дължи на повечето плодове. Черешите могат да бъдат заменени с вишни, както е по оригиналната рецепта от Кулинарния свят на tillia, също така вишнап или кръгли сливи.