Кюфтета от елда

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Кюфтета от елда3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
15 бр.
"Елдата или гречката, както и позната по нашите земи, е изключително полезна. Но когато е приготвена под формата на ароматни кюфтета от елда, е просто неустоима"

Необходими Продукти

  • елда - 1 ч.ч. сварена и отцедена
  • сирене - 1 ч.ч. натрошено краве, твърдо
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • магданоз - 2 с.л. скълцан
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • галета - за овалване, може и брашно
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се измива, сварява в количество 1:3, изплаква се под студена течаща вода и се отцежда.

След това се разбърква с яйцата, натрошеното сирене, брашното, подправки на вкус и всичко хубаво се разбърква.

Оставете сместа в хладилник за известно време. След това оформяйте от нея неголеми кюфтета, овалвайте ги в галета или брашно и ги пускайте да се изпържат в сгорещена мазнина. Отцедете ги върху салфетка.

По желание може да ги подредите в подмазнена тава и да изпечете кюфтетата от елда за 20-30 минути във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
511
43
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Elena Todorova
Elena Todorova
Страхотни кюфтета от елда. След като ги направите, ги оваляйте в бадемово или оризово брашно, стават още по-вкусни.
28.03.2023 13:54
Monika Ivanova
Monika Ivanova
Така и не се наканих да сготвя с елда, но на кюфтенца май ще я опитам.
16.05.2016 18:27
1
8
Нели Желязкова
Нели Желязкова
Аз добавих в рецептата леко бланширани моркови, нарязани на кубчета. Придават много свежест в кюфтенцето
03.04.2016 12:34
3
5
Нели Желязкова
Нели Желязкова
Стават много вкусни. страхотен аромат
03.04.2016 12:33
1
14
Кирилка Илчева
Кирилка Илчева
Много вкусни кюфтета. Аз вместо 2 яйца слагам 1 и е достатъчно. И понеже сме на безглутенова диета вместо галета овалвам в оризово брашно. Поднасям със зелена салата или салата от домати и краставици.
09.12.2015 14:02
4
Бочко
Бочко
Благодаря.
09.08.2015 13:21
maria
maria
сложих малко индийско орехче и кимион и ги изпекох и станаха просто страхотни
01.12.2013 14:09
8
Дани
Дани
Ако ги оваляте с нишесте и после в галета стават по-хрупкави
13.07.2013 00:06
7