Свинско печено с гъбен сос

14/06/2019
"Може и да не сме прави, но не одобряваме свинско, ако не е приготвено с гъбен сос и много любов "
Приготвяне12 мин.
Готвене70 мин.
Общо82 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 978
  • Преглеждания за месеца845
  • Преглеждания за седмицата293
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • свинско месо - 700 г (4 - 5 вратни пържоли или др. месо по избор)
  • бира - 400 мл
  • лук - 1 глава, средна
  • гъби - 200 г печурки
  • олио - 3 с.л. + за намазваме на пържолите
  • масло - 20 г
  • черен пипер - 4 щипки, прясно смлян
  • кимион - 4 щипки, смлян+ цели зрънца на вкус
  • целина - 1 ч.л. на прах
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Свинското месо натрийте с олио, черен пипер, кимион и много малко сол. Подредете се в тавичка и покрийте с прозрачно домакинско фолио. Оставете да престои в хладилник около 4-5 часа.

2. След като месото се е овкусило добре, извадете от хладилника и залейте с 300 мл бира - топла. Отново оставете, този път на стайна температура за 30-40 минути, след това посолете леко и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна. Пече се, докато остане на мазнина и придобие златист загар. Времето за печене зависи от дебелината на пържолите.

3. За соса с гъби, който ще послужи за гарнитура на свинското, използвайте пресни или консервирани печурки. Ако имате пресни е по-добрият вариант. Обелете ги и нарежете на тънки филийки.

4. Накълцайте на ситно лука и го запържете в сгорещените 3 лъжици олио с маслото. Добавете гъбите и щипка сол, гответе, докато омекнат и пуснат сос. След това налейте останалата бира (може и малко повече) и бъркайте до леко сгъстяване и докато алкохолът се изпари - не повече от 4-5 минути на умерен огън. За по-течен сос може да добавите и малко вода или зеленчуков бульон.

5. Готовите ароматни свински пържоли залейте със соса, а гъбите сложете отстрани като гарнитура. Поднесете топли.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар