Свинско печено с гъбен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свинско печено с гъбен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
82 мин.
Порции
4
"Може и да не сме прави, но не одобряваме свинско, ако не е приготвено с гъбен сос и много любов"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 700 г (4 - 5 вратни пържоли)
  • бира - 400 мл
  • лук - 1 глава, средна
  • гъби - 200 г печурки
  • олио - 3 с.л. + за намазваме на пържолите
  • масло - 20 г
  • черен пипер - 4 щипки, прясно смлян
  • кимион - 4 щипки, смлян+ цели зрънца на вкус
  • целина - 1 ч.л. на прах
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо натрийте с олио, черен пипер, кимион и много малко сол. Подредете се в тавичка и покрийте с прозрачно домакинско фолио. Оставете да престои в хладилник около 4-5 часа.

След като месото се е овкусило добре, извадете от хладилника и залейте с 300 мл бира - топла. Отново оставете, този път на стайна температура за 30-40 минути, след това посолете леко и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна. Пече се, докато остане на мазнина и придобие златист загар. Времето за печене зависи от дебелината на пържолите.

За соса с гъби, който ще послужи за гарнитура на свинското, използвайте пресни или консервирани печурки. Ако имате пресни е по-добрият вариант. Обелете ги и нарежете на тънки филийки.

Накълцайте на ситно лука и го запържете в сгорещените 3 лъжици олио с маслото. Добавете гъбите и щипка сол, гответе, докато омекнат и пуснат сос. След това налейте останалата бира (може и малко повече) и бъркайте до леко сгъстяване и докато алкохолът се изпари - не повече от 4-5 минути на умерен огън. За по-течен сос може да добавите и малко вода или зеленчуков бульон.

Готовите ароматни свински пържоли залейте със соса, а гъбите сложете отстрани като гарнитура. Поднесете топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: