Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Качамачени тортички с тиквички без печене

Качамачени тортички с тиквички без печене

Качамачени тортички с тиквички без печене
Снимка: Илиана Първанова
9 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Признайте си - нямате търпение да опитате тези сочни тортички, които се приготвят толкова лесно"

Необходими Продукти

  • грис - около 300 г (много фин, за качамак)
  • тиквички -   1 бр. среден размер
  • шарлан - 2 с.л. + за на мазване
  • хималайска сол - около 2 ч.л. равни
  • вода - около 1, 2 л
  • копър - 1 шепа нарязан (пресен)
  • чубрица -   1 стрък прясна + 1 щипка сушена
  • босилек - 3 листенца пресен + 1 щипка сушен и стрит
  • естрагон - 1 щипка сушен
  • черен пипер - 1 щипка
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много лесни и интересни малки солени торти, разнообразяващи обикновените ястия с качамак, с различната си визия и нежен вкус на тиквички и аромат на пресен копър.

Сипваме в тенджерата шарлана и тиквичката, нарязана  на ситни кубченца. Захлупваме с капак, докато се задушат, слагаме водата да заври в електрическа кана. Като е готова, я сипваме при леко омекналите тиквички и сипваме солта.

Щом заври хубаво, сипваме финия царевичен грис бавно и постепенно, с непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.

Варим, докато поеме водата и се сгъсти, както и да е добре сварено, като не спирам да бъркаме, вече с дървена плоска бъркалка. След като е готов, добавяме в качамака подправките: ситно нарязаните прясно набрани от градината - копър, чубрица и босилек; сушените и ситно стрити - естрагон, ронена чубрица и босилек, както и черният пипер.

Разбъркваме, за да се овкуси равномерно и разпределяме в 6 овални шолички (купички за крем карамел), които сме намазали с шарлан и по дъното и по страните. Притискаме царевичната смес, за да се уплътнят изцяло формичките и да е хубава формата.

Оставяме да се стегне и през това време можем да си направим салата за гарнитура към тортичките.

Отлепяме ги и ги поднасяме с овалната страна нагоре, поръсени със сусам и украсени с копър.

Подходящи за летен обяд!  

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Страхотно изглежда.
14.06.2019 11:11