Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Холандски хлебчета с напукана кора

Холандски хлебчета с напукана кора

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Холандски хлебчета с напукана кора
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
15/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Така трябва да е - напукани, защото точно такива са традиционните холандски хлебчета"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 450 г
  • мая - 7 г суха
  • вода - 60 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 3 ч.л.
  • за коричката
  • оризово брашно - 50 г
  • мая - 5 г суха
  • вода - 60 мл (топла)
  • олио - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа разтворете маята и захарта в 60 мл вода. Оставете за 10-15 минути. Щом маята се активира, прибавете леко затоплено прясно мляко, солта и олиото. Пресейте брашното и започнете да добавяте от него. Замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още съвсем малко брашно за доизмесване.

Готовото тесто намажете с малко олио и оставете да втаса за около 1 час, докато удвои два пъти и половина обема си.

След това премесете за кратко, колкото да изкарате въздуха и нарежете на 8 равни части. Оформете всяка на топче. Подредете ги в тава с хартия за печене и покрийте с намазнено фолио за 30-40 минути за повторно втасване.

През това време си пригответе сместа за коричката. Разтворете в 60 мл топла вода маята, захарта, солта, оризовото брашно и олиото. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна. След известно време по повърхността ще се образуват балончета. Разбъркайте, докато обема спадне до първоначалния.

Щом хлебчетата втасат, ги намажете внимателно с мека силиконова четка. Оставете ги за 10-15 минути, като през това време загреете фурната на 200 градуса. Печете около 30 минути, докато получат приятен загар.

Тези холандски хлебчета имат хрупкава коричка а вътрешността им е изключително мека и пухкава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: